Svoj sedmi po redu Izvještajni sabor održao je Zavičajni klub Mala Solina na kojem su prisustvovali gradonačelnik Grada Gline, Stjepan Kostanjević, predsjednik Gradskog vijeća Željko Šešerin i njegovi zamjenici, Nikola Vrbanac i Melita Lončarić Biškup, župnik župe sv. Ivan Nepomuk iz Gline vlč. Ivica Mađer, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Glina Alberta Cestarić, ravnateljica Dječjeg vrtića Bubamara Andreja Kuzmić, predstavnici udruga s područja grada Gline te mnogobrojni gosti.

Da je Zavičajni klub Mala Solina jedan od najaktivnijih klubova na području grada Gline potvrdio je i gradonačelnik Stjepan Kostanjević: „Vidjeli smo u proteklih par godina, od početka rada Zavičajnog kluba, dosta se ovdje napravilo. Prije Domovinskog rata bilo je jedno od najvećih sela na području grada Gline, nažalost danas je tu jako malo stanovnika, a i to što ima je uglavnom starije dobi. Mi nastojim vratiti život ovdje kroz razne manifestacije, kroz samo uređenje mjesta. Zavičajni klub Mala Solina je aktivan, Grad Glina u tome ih podržava i ove godine nastavit ćemo sa radom na infrastrukturi.“ Kostanjević je izrazio nadu da ćemo već nagodinu vidjeti krov na crkvi te čestitao na uspješnom radu Zavičajnom klubu Mala Solina i poželio im puno uspjeha u narednom razdoblju.

A aktivnosti je puno čemu svjedoče brojni događaji i radovi u 2017. godini, rekao nam je predsjednik Zavičajnog kluba Elvis Dujmić te najavio nešto novo: „Imamo jedan projekt koji ćemo nazvati Solinarsko ljeto 2018. koje bi sa događanjima počelo u mjesecu lipnju. U Hrvatskoj je raširen u nekoliko gradova doček pola nove godine, u našoj županiji toga nije bilo pa ćemo s time probati malo s time krenuti. Imat ćemo doček pola nove godine 30. lipnja ovdje u Maloj Solini, uz grupu Sjaj. Nastavljamo i s radovima, probat ćemo ograditi groblje jer imamo velikih problema s divljim svinjama koje probijaju i ruju po groblju. Dana 6. kolovoza je Preobraženje Gospodnje koje slavimo svake godine pa ćemo i ove. Između toga imat ćemo i početkom srpnja turnir u malom nogometu koji će biti u spomen na našeg nedavno preminulog mladog člana Dalibora Škrljca i probat ćemo da to bude tradicionalni turnir koji će se održavati svake godine. Pred kraj godine polažemo vijence i palimo svijeće našim poginulim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu.“ Lani se putovalo, a putovat će se i ove godine. Nakon prošlogodišnjih Pule i Brijuna u proljeće i Međugorja, Mostara i Sarajeva u jesen, za ovu godinu plan su Padova i Venecija. Dujmić je najavio i da bi za petnaestak dana trebali biti nastavljeni radovi na lokalnoj crkvi koja je jedina na području Gline koja nije obnovljena.

Izvor: www.radio-banovina.hr

Foto: Edita Šoštarić Cestarić