KULTURA-KULTURNE ZNAMENITOSTI

ŽUPA SV. IVANA NEPOMUKA GLINA

Župa je utemeljena 1800. godine.

Prije je mjesto Glina spadalo pod župu Sračica.

1776. sagrađena je mala kapelica u čast sv. Ivanu Nepomuku u današnjem središnjem glinskom parku.

28. rujna 1824. počela je gradnja nove župne crkve, a 12. veljače 1830. svečano je posvećena. Potpuno je srušena za vrijeme Domovinskog rata (1991 – 1995.) od strane pobunjenih Srba i agresorske JNA.

Gradnja nove crkve je započeta 2000. godine na novoj lokaciji u blizini rijeke Gline, a posvećena je 22. rujna 2002.

-Župni blagdan je 16. svibnja – SV. IVAN NEPOMUK.

ŽUPA SVETOG FRANJE KSAVERSKOG U VIDUŠEVCU

 

Župa Viduševac utemeljena je 16. listopada 1731 godine. Na brdu zvanom Perlinski brijeg blagoslovljena je 1726. godine drvena kapela koja uskoro postaje župnom crkvom.

Dominirajući čitavim glinskim krajem, od milja nazvanom “golubicom”, odoljevala je vremenskim nepogodama, ratovima i potresima.Najveće ranjavanje doživjela je u Domovinskom ratu kada je gotovo do temelja mržnjom srušena. Župna crkva obnovljena je i posvećena 2009. godine i izvana je sačuvala svoj prijašnji izgled.

U župi Viduševac do početka domovinskog rata u 10 sela živjelo je 2200 stanovnika. Danas je to drastićno smanjeno. U preostalih 5 sela ( Gornji i Donji Viduševac, Dvorišće, Velika Solina i Šatornja) ostalo je živjeti 900 stanovnika. Ponosni župljani na dio ovog prelijepog glinskog kraja trude se, unatoč pogubnosti vremena vratiti Viduševcu barem malo značaja koji je nekada imao.

VAŽNIJI DATUMI U ŽUPI:

3.prosinac: dan župe i proslava sv. Franje Ksaverskog

Nedjelja nakon 17. siječnjaj: Jantolovska nedjelja u Dvorišću sa licitacijom domačih proizvoda

Nedjelja nakon 13. lipnja: proslava sv. Antuna Padovanskog u Dvorišću

Blagdan Presvetog Srca Isusovog u kapeli u Donjem Viduševcu

Blagdan Bezgrešnog srca Marijina u Šatornji

Druga nedjelja u mjesecu svibnju i listopadu: Proslava Gospe fatimske – FATIMSKO PROŠTENJE

ŽUPA SVETOG ANTE PADOVANSKOG

ŽUPA MAJA

Župa sv. Ilije proroka, Maja:

Župa Maja spada među najstarije župe na Banovini. Ne zna se točno kad je župa osnovana. Ime Maja prvi put se spominje u listini kralja Andrije II. 1213. godine. Pretpostavlja se da je mjesto dobilo ime po rijeci Maji.

Kao župa spominje se 1327. godine u popisu župa prepošta zagrebačkog, makar je postojala vjerojatno i ranije, ali pod imenom Sračica (latinski) ”ecclesiae beatae virginis de Zrachicha”.

Po jednoj narodnoj predaji u blizini današnjeg groblja nekada je bila stara utvrda (stari grad) koja je dobila naziv po vlasniku knezu Sraki (Svraki), pa su onda i mjesto i župa dobili naziv Sračica (Svračica). Prema ovoj predaji knez Sraka je živio krajem 15. stoljeća, ali župa se spominje i 2 stoljeća prije, tako da ova teorija o nastanku imena mjesta i župe nije baš vjerojatna.

Po drugoj vjerodostojnijoj verziji naziv mjesta potječe od redovnika cistercita, koje je narod zbog njihove crno-bijele odore nazivao ”srakari”. Naime, redovnici cisterciti iz samostana u Topuskom bili su vlasnici posjeda Sračica, što nam potvrđuje i jedan povijesni zapis od 26. siječnja 1355. gdje jedan plemić (Ladislav sin Tutov) vraća redovnicima posjed Sračicu koji je dobio od njih u najam.

Nakon što su Turci razorili župnu crkvu Majke Božje, koja se nalazila na brdu gdje je sada župno groblje, župa je obnovljena 1698. godine ali je ovaj puta župa dobila novog zaštitnika – sv. Iliju proroka. 1713. podignuta je na istom mjestu na brdu gdje je bila i stara crkva nova drvena crkva posvećena sv. Iliji. Vjerojatno iz praktičnog razloga što i Turci poštuju ovog sveca, pa su se župljani nadali da je neće opet srušiti, a vjerovali su i da će sv. Ilija gromovnik čuvati svoj hram od spaljivanja i rušenja. Ipak i ta crkva je bila rušena, ali i obnavljana. Na kraju je nova crkva sv. Ilije proroka sagrađena na pristupačnijem mjestu u dolini na lijevoj obali rječice Maje u selu Svračica, gdje se nalazi i danas. Crkva je posvećena 24. siječnja 1830. godine. I od tada je promijenjen službeni naziv župe: iz župa Sračica u župu Maja. Ova crkva izdržala je do Domovinskog rata kada je teško stradala i bila devastirana od agresorske srpsko-četničke vojske. Obnova crkve započeta je 2002. godine, a posvećena je po sisačkom biskupu Vladi Košiću, 25. lipnja 2012. godine.

Glavni župni blagdan je 20. srpnja – SV. ILIJA PROROK.

ŽUPA MALA SOLINA

Župa Ranjenog Isusa, Mala Solina:

Osnovana je 1789. godine. Do 1731. godine bila je filijala župe Gora, a od 1731. pa do  1789. župe Viduševac. Prva župna crkva bila je drvena kapela Ranjenog Isusa u Gornjim Jamama (i župa se tada zvala Jame), koja je izgrađena 1763. godine.

6. kolovoza 1826. (Preobraženje Gospodinovo) započeta gradnja nove crkve u Maloj Solini na sadašnjem prostoru župne crkve. 19. prosinca 1830. posvećena je nova crkva Ranjenog Isusa.

Teško je oštećena i većim dijelom porušena u Domovinskom ratu od strane pobunjenih Srba i agresorske JNA. 2016. godine započeta je njena obnova.

Župni blagdan je 06. kolovoza – PREOBRAŽENJE GOSPODINOVO.