U spomen na 25. listopada 1953. kada je u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog crvenog križa u Hrvatskoj se svake godine na ovaj datum obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Tim povodom, Gradsko društvo Crvenog križa Glina organiziralo je, u suradnji s Gradom Glinom, svečani prijem dobrovoljnih darivatelja krvi.

Zahvalnice i prigodne poklone je darivateljima uručio je glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević čestitavši im pritom njihov dan.

„Ove nagrade koje su darivatelji primili neka budu poticaj svima onima koji su tek počeli darivati krv. Najviše krvi se utrošilo za vrijeme Domovinskog rata gdje su na prvoj crti bili ranjeni brojni branitelj i možda je baš nekom od njih ta krv pomogla da im spasi život, a da nije bilo branitelja vjerojatno ne bi mi ni mi ovdje danas obilježavali ovaj Dan darivatelja krvi. Zahvaljujem se Gradskom društvu Crvenog križa koje, osim što organizira akcije darivanja krvi, pružaju pomoć na čitavom  području grada Gline i šire svim starijim i nemoćnim osobama. Imamo dobru suradnju i Grad Glina odvaja oko 200 tisuća kuna za njihov rad. Planiramo i daljnju suradnju i u narednoj godini, od raznoraznih manifestacija do njihovih redovitih aktivnosti. Još jednom čestitam svim darivateljima njihov dan i želim puno sreće i uspjeha svima njima kao i Gradskom društvu Crvenog križa Glina“, rekao je gradonačelnik Kostanjević.

Nadam se da će pozitivan primjer naši dobrovoljnih davatelja krvi biti primjer i drugim građanima, prvenstveno oni mladima i svima kojima zdravstveno stanje to dozvoljava, da se uključe u ove hvalevrijedne humane akcije dobrovoljnog davanja krvi“, rekao je predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Glina Damir Fabijanac.

U glinskom Crvenom križu je prošle godine u registru bilo 306 darivatelja krvi, ove godine ih je 286, a ovom su prigodom podijeljene zahvalnice onima koji su krv darivali pet, 10, 20, 30, 40 i 50 puta, pojasnila je ravnateljica Alberta Cestarić.

„Na području Grada Gline samo Gradsko društvo Crvenog križa provodi akcije dobrovoljnog darivanja krvi. U prosjeku godišnje imamo oko 300 darivatelja znači po jednoj akciji do 80 darivatelja. U akciju dobrovoljnog darivanja krvi mogu se uključiti sve punoljetne zdrave osobe koje na licu mjesta obavljaju osnovni liječnički pregled na temelju kojeg se zaključi mogu li darovati krv ili ne“, kazala je Cestarić.