Uoči Svjetskog dana socijalnog rada, koji se svake godine obilježava 17. ožujka, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i ljudska prava grada Gline na čelu s Melitom Lončarić Biškup, a u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, organiziralo je edukativnu tribinu pod nazivom “Jesmo li jednaki?” Tribina je održana u petak, 16. ožujka u Knjižnici i čitaonici Glina, a nazočni su bili: zamjenik gradonačelnika Dario Žinić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Gline Željko Šešerin, gradski vijećnici Stjepan Grudenić i Štefica Ponder, stručnjaci koji rade s djecom predškolske i školske dobi, u socijalnoj skrbi kao i predstavnici udruga i društava s glinskog područja, građani te učenici Srednje škole Glina.

Tribinu je otvorila predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova i ljudska prava Grada Gline Melita Lončarić Biškup. Naglasila je da je smisao ove tribine bolja suradnja s osobama s invaliditetom, poboljšanje suradnje među njima samima te njihovo uključivanje u svakodnevni život grada.

O načinu rada i problemima na koje svakodnevno nailazi u radu s djecom s teškoćama u razvoju osnovnoškolske dobi govorila prof. educ. reh. u OŠ Glina Michaela Grmuša Muža. Ravnateljica SŠ Glina prof. Marija Margušić-Novosel kratko se osvrnula na rad s učenicima s teškoćama u razvoju tijekom pohađanja srednje škole gdje i profesori i učenici čine sve kako bi se takva djeca što bolje integrirala u svoje razrede.  Mag. soc. rada iz CSS Glina Martina Josić govorila je o pravima koje osobe s invaliditetom i njihove obitelji mogu ostvariti putem Centra za socijalnu skrb. Osvrnula se na rezultate istraživanja među osobama s invaliditetom iz 2014. godine dok je Aleksandra Milković, direktorica Udruge osoba s invaliditetom SMŽ i predsjednica Nacionalnog saveza UOSI koji okuplja 8 udruga, zahvalila se na organizaciji ove tribine i pohvalila napore koje glinske odgojno-obrazovne ustanove čine u integraciji osoba s invaliditetom.

Na kraju tribine, osobe s invaliditetom mogli su iznijeti svoje probleme s kojima se svakodnevno susreću.

Izvor: www.radio-banovina.hr