Program obilježavanja 27. obljetnice ustrojstva 2. gardijske brigade Gromovi i 11. obljetnica ustrojstva 2. mehanizirane bojne Gromovi započeo je u Petrinji, a nastavljen u Sisku.

Gromovima je obljetnicu čestitao gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević: „Kada se sjetimo 1991. i stvaranja Hrvatske vojske, svih onih Gromova koji su doprinijeli tome da danas imamo ovakvu vojsku na ponos svih nas, možemo biti sretni. Bio je težak put, ali ponosni smo na naše Gromove i sve hrvatske branitelje koji su stvarali Hrvatsku.“

2. gardijska brigada Gromovi ustrojena je 15. svibnja 1991. u vojarni “Trstenik”, pokraj Dugog Sela, gdje je formirano zapovjedništvo brigade i prva pješačka bojna „Crne mambe“, a njezina ratna zastava prvi se put zavijorila 28. svibnja na postrojavanju u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu. Ratni put Gromova započeo je već početkom lipnja 1991. godine na mostu Mladosti u Zagrebu zaustavljanjem tenkova tadašnje JNA, a istovremeno su dijelovi postrojbe bili u borbama kod Ljubova u Lici i Hrvatskom Pounju.