U Hrvatskom domu u Petrinji u četrvtak su se okupili organizatori Noći muzeja. Zajedno su o detaljima programa razgovarali predstavnici gradova, općina i turističkih zajednica iz Petrinje, Gline i Topuskog.  Zanimljiv je podatak kako će događanja biti vremenski usklađena kako bi se mogao organizirati autobus koji je sudionike i publiku prevoziti od Petrinje do Gline i Topuskog te natrag kako bi mogli sudjelovati na svim sadržajima.

Društvo ‘Terra banalis’ organiziralo je zajedno s brojnim suorganizatorima Noć muzeja u Petrinji, Glini, Topuskom i Hrvatskoj Kostajnici. Na taj način objedinjen je prostor Banovine što će biti predstavljeno u petak 26. siječnja kada se održava ovogodišnja Noć muzeja.

Aktivnosti društva su vezane uglavnom uz kulturnu baštinu i povijest Banovine pa je to poveznica između svih događanja.

U Glini će biti održano nekoliko izložbi:  izložba i Zlatku Šulentiću u Hrvatskom domu, u Srednjoj školi Glina o povijesti sporta. Bit će održano i nekoliko predavanja,  a jedno od njih je vezano za život i rad Zlatka Šulentića, izložbe o terenskoj nastavi Glina.

Na vožnju ovim ‘noćnim’ autobusom bit će pozvan župan te gradonačelnici i načelnici općina sudionika Noći muzeja.

Podsjećamo da je Drušvo “Terra banalis’ osnovano 2015.godine sa sjedištem u Glini. Okuplja entuzijaste, znanstvenike i kulturne djelatnike koji su se okupili oko projekata na ovom području.

PROGRAM

 

Izvor: www.portal53.hr (Marin Fran)