U Gradskoj upravi Grada Gline održan je sastanak sa konzultantima Europske banke za obnovu i razvoj koji pružaju pomoć gradu u pripremi natječajne dokumentacije za projekt energetske učinkovitosti u javnoj rasvjeti. Konzultanti će gradu pomoći i u organiziranju postupka javne nabave za ESCO tvrtke, ocjenjivanju njihovih ponuda te odabiru ekonomski najpovoljnije ESCO tvrtke. Investicija se vraća kroz ostvarene energetske uštede, a koje bi trebale biti oko 70-80 %.

U planu je da Grad Glina sklopi  Ugovor o energetskom učinku s ekonomski najpovoljnijom ESCO tvrtkom sredinom ove godine, nakon čega bi započela realizacija projekta modernizacije sustava javne rasvjete. Usluge konzultanata su za Grad Glinu u potpunosti su besplatne, a financirane su od strane Europske unije.

Gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević tom prilikom izjavio je kako bi Grad Glina LED javnu rasvjetu mogao dobiti krajem ove ili početkom sljedeće godine. Također, nada se da će ovaj projekt biti proširen i na ostala glinska naselja. Grad Glina godišnje izdvaja 1.300.000 kuna za javnu rasvjetu, a promjenom rasvjete bi bilo puno učinkovitije te bi donijelo i značajne uštede. Ušteđena sredstva tada bismo iskoristili u druge svrhe, kao što su prometna i komunalna infrastruktura, zaključio je gradonačelnik.