Polaznici Visoke dočasničke izobrazbe Hrvatskog Vojnog učilišta “Franjo Tuđman”, u sklopu svoje terenske nastave na području Banovine i Korduna, posjetili su 4. travnja Glinu koja je odabrana kao cilj nastavnog putovanja jer je riječ o gradu od iznimne važnosti u bližoj povijesti za vrijeme Domovinskog rata te o gradu koji ima nadasve bogatu povijesnu i kulturnu baštinu. Nastavnik i voditelj Odsjeka vojne povijesti brigadir Neven Klarić pojasnio je kako je ovo tradicionalni posjet.

U Gradskoj upravi sastali su se s gradonačelnikom Stjepanom Kostanjevićem koji ih je upoznao sa osnovnim značajkama Gline, a kao zapovjednik Hrvatske vojske u Domovinskom ratu osvrnuo se i na značaj Gline u tom razdoblju.

„Ovdje su polaznici koji su za vrijeme rata obnašali neke dočasnička dužnosti, ali ima i mladih dočasnika koji se upoznaju s poviješću Domovinskog rata tijekom i gdje se, vezano uz to razdoblje, na prostoru grada Gline zaista imaju s čime upoznati. Drago mi je što su danas došli ovdje da se upoznaju sa svim tim događajima za vrijeme Domovinskog rata. Isto tako drago mi je što je dosta mladih dočasnika zainteresirano za Hrvatsku vojsku i što će nastaviti promovirati Hrvatsku diljem svijeta. Znademo da je Hrvatska vojska danas i članica NATO-a, da sudjeluje u mirovnim operacijama i posebno mi je drago što sam ja bio dio te vojske koja se stvara u to vrijeme i koja je danas izrasla u jednu modernu silu, da smo ostavili nešto za mlade, da oni mogu dalje promicati diljem svijeta vrijednosti Domovinskog rata i kako se stvarala hrvatska država“, poručio je Kostanjević.

Posjet Gradu hrvatske himne polaznici Visoke dočasničke izobrazbe i njihovi mentori, zajedno s gradonačelnikom Kostanjevićem, završili su paljenjem svijeća i odavanjem počasti svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu u Glini kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilima “Suza”.

Izvor: www.radio-banovina.hr