Gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević, zajedno sa županom Sisačko-moslavačke županije Ivom Žinićem, državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikolom Mažarom, predstavnicima Razvojne banke Vijeća Europe te predstavnicima izvođača radova, obišao je budući Dom za starije i nemoćne u Glini.

Svako novo radno mjesto puno znači kako za grad tako i za županiju, a najviše za osobe koje će se ovdje zaposliti te njihove obitelji, izjavio je gradonačelnik. Nadodao je da ga raduje i činjenica kako postoji mogućnost dodatnog proširenja smještajnih kapaciteta u budućem razdoblju, što znači otvaranje još više radnih mjesta.

Dom za starije i nemoćne u Glini, u vrijednosti od oko 30 milijuna kuna, zamišljen je kao trajno rješenje za zbrinjavanje 75 osoba koje samostalno nisu u stanju zadovoljiti svoje osnovne životne potrebe, niskog su socioekonomskog statusa, stariji su od 50 godina, nemaju nikakva ili dostatna primanja, sami su, bez pomoći mlađih članova obitelji, bolesni su, nemoćni, nepokretni ili teže pokretni.

Izgradnja i otvaranje ovog Doma, u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije, građanima Gline, za njih 30-ak, donijet će i nova zapošljavanja. Radna grupa sastavljena od predstavnika UNHCR-a i Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje uvidom u konkretne predmete prognanika, povratnika i izbjeglica, odredit će krajnje korisnike među korisnicima organiziranog smještaja u skladu s kriterijima ranjivosti UNHCR-a. Svrha ovoga projekta je unapređenje kvalitete života i osiguranje dostojanstvenog života za najranjivije stare i nemoćne osobe te smanjenje socijalne izoliranosti starih, bolesnih i nemoćnih osoba koje ne mogu brinuti za sebe.

Novoizgrađeni Dom za starije i nemoćne u Glini, trenutačno je najmoderniji dom takve vrste u Hrvatskoj, a njegovo otvorenje se očekuje tijekom svibnja ove godine.