Dana 5. lipnja 2012. godine u Srednjoj školi Glina svečano su uručena uvjerenja polaznicima edukacije  „YMCA – Mladi za razvoj poljoprivrede”. Projekt je financiran sredstvima Europske unije u iznosu od 85.086,09 EUR kroz program dodjele bespovratnih sredstava „Mladi na tržištu rada“ u sklopu IV. komponente IPA programa – „Razvoj ljudskih potencijala.“ Ukupna vrijednost projekta je 100.101,28 EUR-a.

Projekt  YMCA je namjenjen  dugotrajno nezaposlenim osobama u dobi od 20-29 godina s područja od posebne državne skrbi u Sisačko-moslavačkoj županiji, s ciljem pružanja pomoći pri osnivanju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrta i tvrtki koje se bave poljoprivrednom djelatnošću i turizmom.

Ukupno 31 osoba s područja Gline, Topuskog i Gvozda završila je ovaj program edukacije.

Sredstvima projekta opremljena je Poduzetnička učionica u prostorijama Srednje škole Glina, čija je ukupna vrijednost 73.268,94 kn.

Navedena edukacija trajala je u razdoblju od veljače do lipnja kroz tri modula:

  1. Proizvodnja zdrave hrane
  2. Samozapošljavanje i registriranje OPG-a/obrta/tvrtke
  3. Mogućnosti financiranja projekta kroz IPARD program i upravljanje projektnim ciklusom

 

Po završetku pohađanja teoretskog dijela navedena tri modula polaznici su krenuli s praktičnim dijelom u kojemu su napravili poligon za uzgoj zdrave hrane u dvorištu Srednje škole Glina.

Nakon edukacije, zainteresiranim je osobama osigurano stručno mentorstvo pri poduzimanju prvih poduzetničkih koraka.

Više o projektu koji je financiran sredstvima Europske unije kroz program IPA IV.-Human Resources Development na stranici http://ymca.smz.hr/