Udruga maratonaca Sisačko – moslavačke županije „Heroji ne umiru“ organizirala je 1. memorijalni ultramaraton Glina – Kutina koji je 9. ožujka startao u Glini kod spomen obilježja “Suza“, a nastavio se kroz gradove Petrinju, Sisak, Popovaču, s konačnim ciljem u Kutini, na spomen obilježju na Gradskom groblju.

Upravo su spomen obilježja i odavanje počasti svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima te promicanje vrijednosti Domovinskog rata osnovni ciljevi ovog ultramaratona, pojasnio je uoči utrke Igor Vuković, predsjednik Udruge maratonaca.

„Cilj ovog prvog ultramaratona je da je on poveznica koja bi spojila gradove Glinu, Petrinju, Sisak, Popovaču i Kutinu. Ovaj maraton je zamišljen tako da se na svakom spomen obilježju, krenuvši od Suze u Glini, tako i u ostalim gradovima, stanemo, zapalimo svijeće i odamo počast našim braniteljima iz Domovinskog rata. Ne smije se zaboraviti taj dio naše povijesti. Ljudi pomalo zaboravljaju, a mi udruge nastojimo podsjetiti na to, u ovom slučaju mi ćemo to odraditi kroz trčanje, dakle kroz sport“, istaknuo je Vuković.

Uspješno svladavanje dionice duge 85 kilometara sudionicima ultramaratona je poželio glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević izrazivši nadu kako će ova utrka postati tradicionalna.

“Ovo je jedna poveznica između Gline i Kutine. Glina je u Domovinskom ratu bila okupirana, Kutina nije i na neki način je pružila smještaj i utočište našim prognanim sugrađanima. Mi im i sada zahvaljujemo na toj gesti. Ovaj ultramaraton nastoji i da se ne zaborave vrijednosti Domovinskog rata, velika uloga branitelja koji su stvarali Hrvatsku, koji su pridonijeli da mi danas imamo slobodnu zemlju u kojoj svi građani mogu slobodno živjeti. Na nama je da izgradimo državu onakvu kakvom su je zamišljali naši poginuli hrvatski branitelji i da njihov san bude ostvaren“, poručio je Kostanjević.