Projekt “Spasimo drvo” započeli smo iz jednog uobićajenog dječjeg komentara. Djevojčice puno crtaju pa samom tim i troše puno papira. Dječak M. ih je upozorio da ne uzimaju tako puno papira. Tada se je  uključila odgojiteljica s pitanjem : “Znate li odakle nam dolazi papir?” Tako smo tragajući za papirom polako došli do našeg projekta.

Prvi put nas je doveo u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Glina gdje smo potražili knjige u kojima piše kako nastaje papir.

Slijedećih dana dali smo se u izradu papira. Trgali smo ispisane papire na komadiće (to je najteži dio), moćili ga, bojali, cijedili na situ, valjali, prešali i sušili.

S roditeljima smo potaknuli akciju sakupljanja starog papira. S obzirom da nismo imali mogućnost odlaganja  niti transportiranja u Zagreb, odustali smo od te akcije.

U međuvremenu smo na različite načine išli dalje s našim projektom. Promatrali smo drveće u različitim godišnjim dobima, igrali se korom drveća i stalno vrijedno izrađivali novi-stari papir.

U našoj vazi je prolistala jedna stara grana žalosne vrbe. Posadili smo je u naše dvorište, isto kao i nekoliko voćki.Tada smo se prijavili na natječaj OTP banke vezano za ekologiju. Oni su bili voljni donirati novac za eko projekte te smo se i mi javili s našim projektom “Spasimo drvo”.

Naš trud i želja da sami nešta ostvarimo je bila prepoznata i odobrena su nam određena financijska sredstva.

Novac od natječaja OTP banke iskoristili smo da zajedno s djecom odemo u Rasadnik Šumarskog fakulteta u  Zagreb po sadnice drveća za naše dvorište.

Put nas je još odveo i u Tvornicu olovaka Zagreb, jer i olovke se, kao što smo naučili rade od drveta.

Puni dojmova vratili smo se u naš vrtić i drugi dan posadili naše sadnice. Djeca su se posebno veselila drvetu koje ima crvene listove, a sad ćemo ga imati u našem dvorištu.Sada znamo da se zove javor.

Naš projekt “Spasimo drvo” teče i dalje. Neka druga djeca će se igrati u hladu našeg drveća, a mi ćemo možda ponovo sakupljati papir, pa možda nam se otvori još koji put pa dođemo i do toliko željenog nam spremnika.