U sjećanje na poginule hrvatske redarstvenike dana 26. srpnja u mjestu Struga Banska obilježena je 25. obljetnica pogibije desetorice hrvatskih redarstvenika na kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević.

Ovo je okupljanje prisjećanje na tragične događaje koji su se u tom mjestu dogodili 26. srpnja 1991. godine kada je deset hrvatskih policajaca, osmorica iz PU zagrebačke i dvojica iz PU sisačko-moslavačke, poginulo pružajući otpor velikosrpskom agresoru.

Naime, u drugoj polovici srpnja 1991. godine pobunjeni su Srbi nakon mjeseci provokacija, potpomognuti sa JNA, počeli akciju kodnog imena „Žaoka“, izvodeći niz minobacačkih napada na pounjska sela općine Dvor. Neprijatelji su u svojim zločinačkim napadima zlostavljali, ubijali i proganjali tamošnje stanovništvo.

Odupirući se daleko nadmoćnijem neprijatelju i braneći mještane Struge Banske, 26. srpnja 1991. poginulo je deset pripadnika MUP-a RH, dvojica pripadnika PU sisačko-moslavačke.

U čast poginulim redarstvenicima vijence su danas položili gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević, zamjenik ministra unutarnjih poslova Davor Blažević, ministar branitelja Tomo Medved i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević, koji je i ranije dolazio pokloniti se na ovom mjestu herojskog stradavanja, dodaje kako su hrvatski branitelji svojim herojskim činom zaustavili neprijatelja u svojem planu da pokori Republiku Hrvatsku. U Vojno redarstvenoj operaciji oslobođen je cijeli dio Hrvatske pa tako i ovaj dio Pounja.

Prigodnu molitvu predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan, a svečani program je svojom pjesmom uljepšao KUD Pounjski pleter.