Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a Nacionalni dan borbe protiv raka dojke se u Hrvatskoj svake godine obilježava 7. listopada. Uoči Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Srednja i Osnovna škola Glina, Ginekološka ordinacija dr. Sanje Štingl Vlašić, Dom zdravlja Petrinja, Gradsko društvo Crvenog križa Glina, Udruga SVE za NJU i Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije organizirali su akciju Ružičasti listopad koja je prvi put provedena u Glini. Cilj akcije je podizanje svijesti o važnosti redovitih pregleda žena i ranog otkrivanja raka dojke te briga o zdravlju žena, osobito onih koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom za rano otkrivanje raka dojke.

Tako su učenici, njih 200-tinjak, ispred škole formirali Ružičastu vrpcu kako bi na simboličan način skrenuli pozornost u svojoj zajednici na važnost redovitih pregleda svojih majki, baki i svih sugrađanki. Snimljena je zajednička fotografija, a svaka učenica i učenik ponijeli su kući edukativni letak koji žene svih dobi podsjeća na važnost brige o zdravlju i redovitih pregleda. Štingl Vlašić se zahvalila svima na sudjelovanju, a žene pozvala da se redovito odazivaju na mamografske preglede.

Na akciji su uz mnoštvo profesora sudjelovali i Ljliljana Vukota, glavna tajnica Udruge SVE za NJU, ravnateljica Srednje škole Glina Marija Margušić Novosel, ravnateljica Dječjeg vrtića Bubamara Andreja Kuzmić, ravnateljica GD Crvenog križa Glina Alberta Cestarić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Glina Branka Kosić, predsjednica Županijske skupštine SMŽ Ivanka Roksandić te Marin Kaurić koji se u ime gradonačelnika Stjepana Kostanjevića zahvalio organizatorima i sudionicima ove hvale vrijednog projekta.

Napominjemo da se više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju. Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mnogo veći.

Izvor: www.radio-banovina.hr