Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić posjetila je 16. veljače Glinu gdje je, u organizaciji Udruge za obrazovanje, kulturu i razvoj civilnog društva Lutum održala predavanje na temu “Potencijali i koristi fondova EU”.

Prije predavanja, gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević i zamjenik Dario Žinić sa suradnicima te sa županom Sisačko-moslavačke županije održali su sastanak sa zastupnicom Maletić u Gradskoj upravi.

To prilikom, gradonačelnik Kostanjević rekao je:

„Danas je naglasak na tome da se uključe sve udruge s prostora Grada Gline, imamo ovdje za udrugu Lutum, zavičajne klubove, udruge u kulturi, koje mogu aplicirati projekte na različite natječaje, a Grad je tu da im pomogne. Nadamo se da će ova današnja edukacija pripomoći dodatno poboljšamo suradnju Grada i udruga i da se još bolje pripremimo za nadolazeće natječaj koji će biti objavljen iz EU fondova“, rekao je Kostanjević te podsjetio kako je prije više od godinu dana Grad osnovao Agenciju za razvoj grada Gline kojoj je cilj promicanje lokalnog razvoja, prepoznavanje lokalnih potencija i preduvjeta za daljnji ekonomski i društveni razvoj, jačanje regionalne konkurentnosti u odnosu na okruženje te sudjelovanje u koordinacijskim aktivnostima koje bi za cilj imale jačanje potencijala i prepoznatljivosti, kako samog Grada, tako i glinskog gospodarstva, kulture i civilnog društva.

Ivana Maletić je inače ekonomska stručnjakinja s višegodišnjim iskustvom u području javnih financija, proračuna i europskih fondova, a međunarodno je priznata predavačica i savjetnica u području financijskog upravljanja koja je dosad održala brojne seminare. Pojašnjavajući koji je cilj ovog predavanja u Glini, Maletić je izrazila zadovoljstvo što su je u Glinu pozvali upravo predstavnici udruge koji žele što aktivnije raditi i surađivati s lokalnom i regionalnom zajednicom.

„Cilj današnjeg sastanka je ukazati na važnost uključivanja civilnog sektora u donošenje strateških dokumenata i planova na lokalnoj razini, a potom i definiranje prioriteta, utvrđivanje potencijala koje želimo dalje razvijati. To je sve dio temelja pametne specijalizacije na koju u Hrvatskoj moramo još jako puno raditi kako bi se u budućnosti Europski fondovi mogli koristiti što ciljanije, prema potrebama stanovništva pojedinog kraja, da onda se zajedno imamo koristi. Znači, da se ne dogodi da nam se odrade neki projekti koji na kraju nemaju svoju pravu vrijednost i primjenu“, kazala je Maletić te dodala kako je trenutno, što se tiče potpora EU civilnom sektoru, najznačajniji Europski socijalni fond koji razvija socijalno poduzetništvo, dok je za mlade to program Erasmus.

„Udruge mogu, gledajući koji su potencijali određenog kraja, razviti određene obrte i pomoći u razvijanju novih zanimanja i novih znanja. Natječaj Europskog socijalnog fonda će krenuti uskoro, znači ove godine već u prvoj polovini godine očekujemo prvi natječaj za udruge, za razvoj posebnih zanimanjem. Ovdje ima puno potencijala i upravo o tome ćemo razgovarati, da vidimo što je najzanimljivije za ovaj dio. Za mlade i djelovanje udruga, bitan je program Erasmus koji je važan za dodatne edukacije, razmjene znanja iskustava s mladima iz drugih država članica, pa prekogranična suradnja koja je ovdje bila dosta iskorištena…. Naravno da ću ja uvijek staviti naglasak na poduzetništvo i gospodarstvo jer nam je to broj jedan za ostanak mladih i privlačenje novih mladih talenata“, istaknula je Maletić.

Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić poručila je na kraju kako su najvažniji znanje, argumenti, jasni stavovi i ciljevi. „Ako imate cilj, onda ćete do njega i stići, ako ne znate kamo idete, teško ćete nešto napraviti. Stoga ćemo pokušati zajedno definirati što se može, koristeći EU fondove, najbolje napraviti ovdje u Glini“, zaključila je Maletić.

Izvor: www.radio-banovina.hr

Video prilog Banovina

Video prilog HRT – Regionalni dnevnik (od 16:09-18:23 min)