Glazbeno-scenski prikaz Isusovog života, muke, smrti i uskrsnuća “PASIJA-pobjeda proguta smrt” prikazan je 18. ožujka na prostoru oko crkve sv. Franje Ksaverskog u Viduševcu. Sudjelovalo je stotinjak glumaca amatera, članova molitvene zajednice „Marijina legija“ iz Petrinje pod vodstvom vjeroučitelja Vlade Sučeca.

Glavnu ulogu imao je viduševački župnik vlč. Marijan Štingl ulogu koji je uprizorio lik Isusa. Unatoč pravom zimskom vremenu koje se iz časa u čas progoršavalo, na viduševačkom se brdu okupio lijepi broj gledatelja. Prepoznali su priliku da u ovo korizmeno vrijeme na drugačiji način snažno duhovno obogate svoj život. Svojim gostovanjem u Viduševcu, članovi zajednice „Marijina legija“ uprizorili su zanimljivi prikaz Isusovog života na zemlji sa svima nam poznatim sličicama iz Biblije, a najsnažnije su svakako: Judina izdaja, strašna noć kušnje na Maslinskoj gori, nepravedna osuda, križni put, bičevanje, pribijanje na križ, raspeće, smrt, polaganje u grob i preslavno uskrsnuće… Naravno, posebno potresne bile su vjerno prikazane najteže Isusove patnje – bičevanje, padanje pod križem, ruganje i bezumno, obijesno naslađivanje licemjerne svjetine, grubost i bešćutnost vojnika… Isusa tijekom života i u zadnjim trenucima na ovom svijetu prati njegova majka Marija, majka koju pod križem povjerava svom učeniku i prijatelju Ivanu. Prikaz je i ovaj put vješto režirao Vlado Sučec. Uz sjajne zvučne i svjetlosne efekte, ionako dojmljivi i potresni prizori bili su još uvjerljiviji pa nitko nije mogao ostati ravnodušan.

Tako su vjernici viduševačke župe kao i svi drugi koji su došli iz okolice, zahvaljujući vlč. Marijanu Štinglu i njegovim brojnim malim i velikim prijateljima iz Petrinje – doista sjajnim glumcima i pjevačima, doživjeli i proživjeli svatko na svoj način, iznimne povijesne događaje koji su se zbili prije više od dvije tisuće godina, a žive i nadahnjuju naraštaje sve do danas. Osobitost ove predstave je i u tome što se odigrala po hladnoći i snijegu. Kako god je odmicala, snijeg je jače padao. Ali, odustajanja nije bilo…Promrzli i mokri, odjeveni u skladu s prostorom i vremenom u kojem se prikaz događa, odigrali su svoje uloge do kraja.

Izvor: www.radio-banovina.hr