U organizaciji Konzervatorskog odjela u Sisku Ministarstva kulture, Društva “Terra banalis” i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije u Hrvatskom domu u Glini otvorena je izložba „KULTURNI KRAJOLIK ZRINSKA GORA“.

Izložba je organizirana u okviru manifestacije “Dani europske baštine 2017.” koja se u Hrvatskoj i zemljama Europske zajednice odvija tijekom rujna i listopada pod nazivom “Baština i priroda: krajolik mogućnosti”. Temom se želi naglasiti povezanost čovjeka s prirodom te potreba za istraživanjem njezinih raznolikosti i kulturnih vrijednosti s ciljem očuvanja prirode, baštine i krajolika za buduće generacije.

Izložba „Kulturni krajolik Zrinska gora“ ima za cilj predstaviti krajobrazne i kulturnopovijesne karakteristike Zrinske gore koje su nositelj identiteta prostora te osnova za zaštitu prostora kao kulturnog krajolika. Može se pogledati od 2. do 15. listopada 2017. godine u Hrvatskom domu u Glini. Nakon Gline izložba će biti predstavljena u Petrinji, Dvoru, Hrvatskoj Kostajnici i Topuskom.

S nekoliko prigodnih riječi okupljenima u predvorju Hrvatskog doma obratile su se autorice izložbe: Ivana Miletić Čakširan, prof. iz Konzervatorskog odjela u Sisku Ministarstva kulture, doc. dr. sc. Sanja Lončar iz Društva “Terra banalis” i Kata Benac, dipl. inž. agr. vop. iz Javne ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije. Svi su pozvani razgledati ovu bogatu izložbu i upoznati se s osobitostima krajolika Zrinske gore na čijem se rubnom dijelu smjestila i Glina. Podijeljena je i publikacija „Dani europske baštine 2017.“ koja donosi osnovne informacije o događanjima – od Vukovara do Konavala. Izložbi su nazočili predstavnici Grada Gline Marko Rukavina i Štefica Ponder, ravanteljica Interpretacijskog centra baštine Banovine Martina Mladenović, učenici dvaju gimnazijskih razreda glinske srednje škole s ravnateljicom Marijom Margušić Novosel i profesorima, ravnateljica Knjižnice i čitaonice Suzana Šantek kao i načelnik općine Topusko Ivica Kuzmić te drugi zainteresirani građani.

Izvor: www.ps-portal.eu