Izložba “Knez iz Bojne – novo poglavlje hrvatske povijesti”koja prezentira neprocjenjivo arheološko nalazište hrvatske povijesti Bojna – Brekinjova Kosa otvorena je 16.4.2019. g. u Arheološkom muzeju u Zagrebu, traje sve do 30. travnja 2019. g.

Otvorenju izložbe prisustvovali su gradonačelnik Stjepan Kostanjević i zamjenik Dario Žinić uz izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije na čelu sa županom Ivom Žinićem i ostalim istaknutim gostima.

Ranosrednjovjekovni nalazi od neprocjenjive su važnosti za sagledavanje najranije hrvatske povijesti u razdoblju od 7. do 9. stoljeća. Grob kneza koji je opremljen na sličan način kao njegov suvremenik pokopan u Biskupiji kod Knina, upućuje na povezanost šireg područja Siska sa središnjim prostorom ranosrednjovjekovne hrvatske kneževine potkraj 8. i početkom 9. stoljeća.

U sklopu izložbe, u četvrtak, 18. travnja 2019. godine u 12 sati održat će se stručno predavanje dr. sc. Marijane Krmpotić Rani srednji vijek na Bojni – rezultati arheoloških istraživanja 2016. – 2018. Predavanje je usmjereno predstavljanju višeslojnog nalazišta Bojna – Brekinjova Kosa s težištem na  ranosrednjovjekovnom horizontu, datiranom u razdoblje između druge polovice 7. i 9. stoljeća. U sklopu predavanja bit će prezentirani rezultati sustavnih arheoloških istraživanja koja provodi Hrvatski restauratorski zavod od 2016. godine.

Izložba je otvorena za posjetitelje do 30. travnja 2019. godine kada se premješta u Gradski muzej Sisak.