Grad Glina i Udruga Jukinac, a na inicijativu Hrvatskog novinarskog društva, jučer su podigli spomen ploču u sjećanje na stradalog njemačkog novinara Egona Scotlanda u Domovinskom ratu.

Svečano otkrivanje spomen ploče održano je u nazočnosti gradonačelnika Grada Gline Stjepana Kostanjevića, predsjednika Gradskog vijeća Željka Šešerina, ravnatelja Državne geodetske uprave, Damira Šanteka,  izaslanice premijera i sisačko-moslavačkog župana Ivanke Roksandić, izaslanika ministra branitelja Ivana Krupca, voditelja Odjela za kulturu i savjetnika njemačkog veleposlanstva Arnea Hartiga, predsjednika HND-a Saše Lekovića, predstavnika postrojbi iz Domovinskog rata koje su sudjelovale u obrani i oslobađanju Gline, predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata te ostalih visokih gostiju.

Egon Scotland, novinar njemačkog lista Süddeutsche Zeitung, prvi je novinar ubijen tijekom Domovinskog rata, a život je izgubio 26. srpnja 1991. godine u Glini za vrijeme okupacije od strane JNA i paravojnih srpskih formacija.

Gradonačelnik Kostanjević usporedio je Berlinski zid kroz koji se prolazilo teško, sa zidom od tenkova u Glini 1991. godine kroz koji se nije prolazilo. Trebalo nam je 5 godina da taj zid savladamo. Tko se pojavio pred tim zidom, od nedužnih civila, branitelja i osoba poput Egona koji je samo htio pisati istinu o događajima u Hrvatskoj, platio je svojim životom. I neka mu je vječna slava i hvala za to, zaključio je gradonačelnik.