AKCIJA „PRATEĆI LIST“ Sakupljanja ambalažnog otpada sredstava za zaštitu bilja

Udruga CROCPA i tvrtka CIAK u suradnji sa Savjetodavnom službom organizira sakupljanje ambalažnog otpada od sredstava za zaštitu bilja koje će se održati dana 21.07.2014. godine na slijedećim lokacijama:

GLINA – Komunalac Glina d.o.o. (Jukinačka 104) od 08.00 – 11.00 sati

SISAK – PZ Prvča (Mije Goričkog 58)
od 12.30 – 16.00 sati

Ambalažu od tekućih sredstava za zaštitu bilja nakon upotrebe treba isprati najmanje tri puta (trostruko ispiranje), a tekućinu od ispiranja dodati u spremnik prskalice ili atomizera. Pravilno isprana ambalaža minimalna je opasnost za ljude i okolinu.

Ambalažu od krutih sredstava za zaštitu bilja treba potpuno isprazniti, da bi njezinu škodljivost što više smanjili. Vrećice se ne ispiru.
Sukladno Zakonu o otpadu prazna ambalaža od sredstava za zaštitu bilja može se privremeno skladištiti na poljoprivrednom gospodarstvu do godine dana.
U CROCPA EKO MODELA-u sakuplja se ambalaža isključivo slijedećih tvrtki: AgroChem-Maks, Agroteks, Belchi Crop Protectio d.o.o., Bayer CropScience, BASF Croatia, Chromos Agro, Dow AgroSciences, Florel, Pinus Agro, Syngenta Agro. Ambalaža ostalih tvrtki neće biti prihvaćena.

Prilikom predaje otpadne ambalaže na navedenim lokacijama potrebno je priložiti pravilno popunjen Prateći list za otpad (Obrazac PL-O) i Deklaraciju o fizikalnim i kemijskim svojstvima otpada (Obrazac DFKSO). Obrasci se mogu kupiti na prodajnim mjestima Narodnih novina. Na taj način obiteljska poljoprivredna gospodarstva imaju dokaz da pravilno postupaju sa praznom ambalažom od sredstava za zaštitu bilja.

Udruga CROCPA u suradnji sa tvrtkom CIAK na području Sisačko-moslavačke županije organizira akciju „Prateći list“ sakupljanja ambalažnog otpada sredstava za zaštitu bilja. Akcije su namijenjene poljoprivrednim gospodarstvima koja trebaju imati prateći list kao dokaz da su otpad zbrinuli na Zakonom propisani način.

Prilikom preuzimanja prazne ambalaže, CIAK će za preuzetu količinu otpada posjedniku otpada ovjeriti Prateći list za otpad (Obrazac PL-O) te Deklaraciju o fizikalnim i kemijskim svojstvima otpada (Obrazac DFKSO), koje poljoprivrednik kupuje u Narodnim novinama. Na taj način obiteljska poljoprivredna gospodarstva imaju dokaz da pravilno postupaju sa praznom ambalažom od sredstava za zaštitu bilja.

U CROCPA EKO MODEL-u skuplja se isključivo ambalaža ovih tvrtki proizvođača/uvoznika sredstava za zaštitu bilja: AgroChem-Maks, Agroteks, Belchi Crop Protection d.o.o., Bayer CropScience, BASF Croatia, Chromos Agro, Dow AgroSciences, Florel, Pinus Agro, Syngenta Agro. Ambalaža ostalih tvrtki neće biti prihvaćena.

Na području Sisačko-moslavačke županije određene su slijedeće lokacije sakupljanja ambalažnog otpada:
14.7. – Velika Ludina, Abundan d.o.o., od 8.00 – 11.00 sati
17.7. – Kutina, Trgocentar d.o.o. (bivša Graminea), Vukovarska avenija bb, od 8.00 – 10.00 sati
17.7. – Lipovljani, kod Veterinarske stanice, od 11.00 – 13.00 sati
21.7. – Glina, Komunalac Glina d.o.o., Jukinačka 104, od 8.00 – 11.00 sati
21.7. – Sisak, PZ Prvča, Mije Goričkog 58, od 12.30 – 16.00 sati