5. međunarodna konferencija Smart Cities – Pametnim rješenjima do održivoga grada održana je 09.04.2019. g. u organizaciji Lidera u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma.

Uz predstavljanja tvrtki koja nude pametna rješenja, održan je i okrugli stol na kojem su gradonačelnici i predstavnici hrvatskih gradova govorili o inovacijama koje su unaprijedile gradsku upravu i podigle kvalitetu života građana.

Grad Glina također već treću godinu zaredom sudjeluje na Liderovoj konferenciji te je trenutačno u izradi Strateški plan razvoja gospodarskog sektora Grad Gline – područje informatike financiran iz Mjere M07 ”Temeljne usluge i obnova sela u ruralnom području” za tip operacije 7.1.1. ”Sastavljanje i ažuriranje planova za razvoj jedinica lokalne samouprave”

Izradom strategije bit će determinirane smjernice djelovanja prema razvoju informatike kao gospodarske grane te uvođenje Grada Gline u kategoriju Smart Citya (Pametni grad) čime se određuju strateška područja kao što su pametno upravljanje gradom, infrastrukturom, energentima, prometom, sigurnošću i drugim vitalnim područjima. Koncept Smart City usmjeren je na korištenje komunikacijske i informacijske tehnologije u cilju učinkovite upotrebe resursa, povećanja standarda življenja, pozitivnog utjecaja na okoliš i efikasne upotrebe energenata.