Zamjenik gradonačelnika Grada Gline Dario Žinić sudjelovao je na 16. Marinbrodskoj kobasijadi koja se održala u prostorijama Zavičajnog kluba Marinbrod, 7.4.2018. g.

Koja kobasica je najbolja, odlučuje stručni ocjenjivački sud. Ove godine predsjednik komisije bio je dr. Ivica Kos iz Zagreb. Najbolja kobasica ove godine je iz Marinbroda, a vlasnik  je Ivan Žinić, u čije je ime pobjedničku sablju preuzeo punac Krešimir, koji je osvojio drugo mjesto. Druženje je nastavljeno uz odličnu glazbu moslavačkog Prima banda.

Kobasice se na Banovini rade od davnina po istom receptu: svinjsko meso, češnjak, paprika i sol. No, iako je receptura ista, nije svaka kobasica istog okusa. Puno je razloga za to, od omjera sastojaka do mjesta i dužine sušenja. Kako bi saznali koja je kobasica najbolja, u Marinbrodu je pokrenuta Marinbrodska kobasijada koja je odavno postala tradicija, a kako je sve počelo, zna Ivo Žinić, predsjednik Zavičajnog kluba Marinbrod, koji je i organizator ove manifestacije: „Počeli smo još 2002. godine kako bi danas nakon 16 godina podigli razinu, jer je ova Kobasijada nastala kao jedan mali pokušaj natjecanja nas nekoliko proizvođača ove vrlo kvalitetne delicije. Nakon Sabora našeg zavičajnog kluba uvijek smo imali domjenke na koje je svatko od nas donio pokoju kobasicu. Tako smo zaključili da bi bilo zgodno kada bismo ih ocijenili. To je tako krenulo i moram priznati da smo sada došli do jedne razine, do vrlo kvalitetnih kobasica, da smo uspjeli u našim naumima i ciljevima koje smo postavili: prije svega prezentirati široj javnosti bansku kobasicu, a i htjeli smo omasoviti proizvodnju i ujednačiti kvalitetu i mislim da smo u tome uspjeli.“ Žinić se zahvalio Gradu Glini na pomoći pri organizaciji ove manifestacije.

Izvor: www.radio-banovina.hr