DVD Glina organiziralo je u petak, 2.veljače 2018. Vatrogasni bal u Marinbrodu, na kojem je sudjelovao gradonačelnik Grada Gline, Stjepan Kostanjević i zamjenik Dario Žinić.

Svečanom večerom i vatrogasnim balom započeo je program obilježavanja 140. obljetnice osnutka DVD-a Glina, čiji je rad predstavio predsjednik Društva Dražen Naglić.

Glina je grad hrvatske himne, ali i grad bana Josipa Jelačića. Prvi vatrogasci u Glini bili su upravo vojnici 1. Banske pukovnije. Njihovu je odoru i pukovniju koju je osnovalo Društvo Terra banalis predstavio Marin Kaurić.

Uz svoju primarnu zadaću, vatrogasci su oduvijek bili glavni sudionici svih kulturnih i javnih priredbi u gradu, a dokazali su se i kao izvrsni organizatori društvenih plesova, vatrogasnih balova i humanitarnih zabava. Prvi vatrogasni bal održan je 1866. godine u Varaždinu i bio je jedinstven u Hrvatskoj jer su svi vatrogasci bili u svečanim odorama, a pratilje u svečanim haljinama. Dio toga vremena prikazali su vatrogasci s pratiljama u haljinama “Dvorske lepeze” iz Topuskog.

Kao i svaki bal, i ovaj je započeo valcerom. Vatrogasci i njihove pratilje su otvorili ples, a pridružili su im se i drugi plesači. U nastavku su se mažoretkinje predstavile plesnom točkom, a potpredsjednica njihove Udruge Ines Mileković kratko je navela njihove aktivnosti. Uslijedila je i bogata večera, a viduševački župnik vlč. Marijan Štingl – i sam člana DVD-a , blagoslovio je posluženu hranu i predvodio molitvu prije večere.

Zabava je nastavljena natjecanjem u plesu s narančama koji je predstavila Marija Margušić-Novosel. Pobjednike u natjecanju nagradila je Zajednica proizvođača SMŽ «Pun ceker». Zabava je nastavljena uz glazbu i ples, a svi su se obradovali lijepoj i ukusnoj poslastici – torti koja je bila dar obitelji Vlade i Višnjice Crnković iz Viduševca.

Iz povijesti vatrogastva u Glini

Nakon velikog požara 1869. u Glini, tadašnje vlasti uočile su potrebu za osnivanjem vatrogasnog društva pa je 27.rujna 1877. na tu temu održan sastanak. Odazvalo se 100-tinjak građana pa je odmah izabran odbor od 11 članova za utemeljenje društva. Već u veljači 1878., ne čekajući službeno odobrenje predloženih pravila, u nazočnosti 30 uglednih Glinjana, za prvog glinskog vojvodu izabran je Mile Medur. Nakon što su pristigla odobrena pravila, skupština društva održana je 2. svibnja 1878. na kojoj je “zbor položio po pravilih u ruke vojvode zavjeru da će pošteno služiti i da će se držati društvenih pravila”.

Tijekom brojnih godina djelovanja, osim borbe s vatrenom stihijom, obuke članstva i sudjelovanja na brojnim vatrogasnim smotrama i natjecanjima, glinski su vatrogasci sudjelovali u kulturnom i zabavnom životu Gline. Osnovali su tamburaški sastav, puhače, foklorno društvo, dramsku grupu i pjevački zbor koji su često bili zaduženi za veselice na zabavama. Svečano odjeveni, dostojanstveno su čuvali Božji grob na Veliku subotu. Zanimljivo je da su 25.rujna 1936., u čast preuzvišenog nadbiskupa koadjutora dr. Alojzija Stepinca, prigodom podjele sakramenta Sv. Potvrde, vatrogasci priredili veličanstvenu bakljadu.

Iako je Prvi svjetski rat zaustavio rad DVD-a jer su brojni vatrogasci postali vojnici, djelovanje istog se obnavlja već 1920. godine. Slično je bilo i u Drugom svjetskom ratu. Preživjeli vatrogasci su prikupili preostalu opremu i 23. travnja 1946. održali obnoviteljsku skupštinu zaključivši da je Društvo opet spremno za rad. Zanimanje građana Gline za vatrogastvo, a posebno mladića i djevojaka, bilo je veliko. U godini “zlatnog jubileja” 1978., svečano je obilježena 100-ta obljetnica djelovanja. DVD Glina tada je imalo 52 aktivna člana, a bilo je solidno opremljeno. Izdana je i knjižica “Zlatni jubilej glinskog vatrogastva”. Djelovala su društva osnovana u selima tadašnje općine Glina: Viduševac, Novo Selo Glinsko, Šatornja, Taborište, Bučica i Mali Gradac.

Početkom Domovinskog rata, glinski su vatrogasci-Hrvati prognani sa svojih ognjišta. U progonstvu se javila želja za obnovom rada vatrogasnih društava, ali to je, zbog objektivnih okolnosti u kojima su se članovi našli, bilo teško izvedivo. Obnoviteljska skupština održana je tek 17. listopada 1995. nakon oslobođenja Gline i Banovine. Dana 16. svibnja 1998. svečano je proslavljena 120-ta obljetnica vatrogastva u Glini, a izdana je prigodna monografija.

Izvor: www.radio-banovina.hr

Fotogalerija