Jučer u nedjelju 31. srpnja 2016. Zavičajno društvo “Ušće Gline” organiziralo je obilježavanje Dana sela Donje Jame. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević i predsjednik Gradskog vijeća Stjepan Grudenić.

“Današnjim okupljanjem svi se prisjećamo ratnih dana jer nam je poznato da su Donje Jame bile na prvoj crti obrane. Tada smo svi gledali razne strahote počevši od paljenja, pljačkanja i svega ostalog što je neprijateljska strana tada činila. U cilju nam je u radu sa državnim, županijskim i gradskim vlastima otkriti sve neotkrivene grobnice i obilježiti mjesta pogibija naših mještana jer oni su zasigurno temelj naše današnje Republike Hrvatske u kojoj mi možemo uživati”, rekao je gradonačelnik Stjepan Kostanjević.

Naime, već dvanaestu godinu za redom Zavičajno društvo „Ušće Gline“ Donje Jame organizira okupljanje ratom raseljenih mještana, prisjećanje i odavanje počasti sumještanima, braniteljima i civilima, poginulim u Domovinskom ratu te proslavu Dana sela. Naselje je u Domovinskom ratu bilo okupirano, na samoj crti razgraničenja dviju sukobljenih strana pa je rat u njemu ostavio posljedice. Kuće i gospodarski objekti su devastirani, a stanovništvo raseljeno dok je 19 mještana i smrtno stradalo. Uz potporu obitelji stradalih, Zavičajno društvo „Ušće Gline“ je prije pet godina podignulo kapelicu posvećenu njihovoj nebeskoj zaštitnici te spomenik mještanima poginulim u Domovinskom ratu.

Prije Svete mise položeni su vijenci za 19 poginulih mještana ovog sela, a potom je uslijedio  domjenak i zabava uz tamburaški sastav Prijatelji Tambura.