Povodom proslave Dana državnosti, gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević sa zamjenicom Sanjom Štingl Vlašić, predsjednikom Gradskog vijeća Stjepanom Grudenićem i svojim suborcima zapalili su svijeće kod središnjeg križa na Trgu bana Josipa Jelačića te se prisjetili svih poginulih za našu Domovinu.

Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilježava 25. lipnja, dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske. Samo dan nakon te povijesne odluke, započela je otvorena agresija pobunjenih Srba i tzv. Jugoslavenske narodne armije na RH, napadom na Policijsku postaju Glina. Pri napadu je ubijen policajac Tomislav Rom, pet hrvatskih policajaca je ranjeno, dok je 15 hrvatskih policajaca i jedan civil zarobljeno i odveno u kninski logor gdje su bili mučeni i zlostavljani.

Također, na obilježavanju Dana državnosti u Sisku bilo je i izaslanstvo Grada Gline koje je predvodio gradonačelnik Stjepan Kostanjević. Obilježavanje Dana državnosti u Sisku započelo je paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana, a nastavilo se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje kod središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac.

sisak

Napominjemo kako se danas u Glini, u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke, Grada Gline, a pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, obilježava 25. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu.

Program:

9.30 sati: polaganje vijenaca na grob poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma u mjestu Gornji Viduševac

10.30 sati: polaganje vijenca ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu na Trgu bana Josipa Jelačića u Glini

11.00 sati: Sveta misa u župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini

12:15 sati: svečani program u Hrvatskom domu u Glini