Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović, u subotu 3. prosinca 2016. obilježena je 170. obljetnica skladanja hrvatske himne.

Obljetnica je započela predavanjem dr. sc. Vlaste Švoger s Hrvatskog instituta za povijest  pod nazivom “Himna, ljudi i vrijeme – kako je „Horvatska domovina“ postala hrvatskom himnom?” a  Društvo Terra banalis predstavila je dr. Nataša Štefanec, u Knjižnici i čitaonici Glina.

Nakon predavanja održana je Sveta misa za Domovinu u crkvi Svetog Ivana Nepomuka koju je predvodio mons. Lovro Cindori, a pjevao je župni zbor VIS Nepomuk.

Potom je ulicama Gline održan svečani mimohod predvođen dobro poznatom Kravat pukovnijom, petrinjskom Limenom glazbom i glinskim vatrogascima. Sudionici mimohoda zaustavili su se kod Gradske uprave gdje je gradonačelnik Stjepan Kostanjević svečano otkrio Glazbenu ogradu, a taktove hrvatske himne odsvirao je Josip Sremić, učenik 3. razreda glinske opće gimnazije.

Ispred spomenika Josipu Runjaninu izaslanstvo Grada Gline položilo je vijenac i zapalilo svijeću, nakon čega je otvorena izložba u predvorju Hrvatskog doma o hrvatskoj himni – radovi učenika Osnovne škole Glina, Srednje škole Glina, Dječjeg vrtića „Bubamara“, Knjižnice i čitaonice Glina te izložba starih notnih zapisa uz domoljubne napjeve HAKUD-a “Glinska tamburica”.

Tijekom programa prikazan je i dokumentarni film u produkciji Radio Televizije Banovina “Glina o notama Lijepe naše”, a svečano obilježavanje završilo je koncertom Hrvatskog pjevačkog društva „Slavulj” iz Petrinje te Akademskog muškog zbora Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu u gradskoj kino dvorani uz kazivanje poezije učenika Osnovne škole Glina i Srednje škole Glina.

Nosioci središnjeg dijela programa bili su učenici Srednje škole Glina koji su svojim kazivanjem poezije, dramskim nastupima, pjesmom i plesom i vođenjem programa, a na obilježavanju su bili brojni visoki gosti, među kojima i izaslanik predsjednice RH, izaslanstvo Ministarstva kulture i Ministarstva poljoprivrede, Sisačko-moslavačke županije i Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, Grada Gline, županijski i gradski vijećnici, predstavnici gradova i općina, predstavnici braniteljskih i civilnih udruga, Matice hrvatske.

Gradonačelnik se zahvalio predsjednici Republike Hrvatske, Kolindi Grabar Kitarović na pokroviteljstvu obljetnice te je izjavio da je veoma zadovoljan sa svime te da je proteklih nekoliko mjeseci uloženo puno truda u organizaciji obljetnice. Nada se kako će u budućnosti biti još više kulturnih događaja, a ponosan je na mlade jer su oni iznijeli najveći teret organizacije. Mogli smo vidjeti kako oni vide Glinu svojim očima, a i možemo biti sigurni da u budućnosti nećemo strepiti nad odlaskom mladiih iz Gline, jer Glina ostaje na mladima, zaključio je gradonačelnik.

Fotogalerija