Na prijedlog Ujedinjenih naroda od 2005. godine u cijelom svijetu se 4. travanj obilježava kao Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju čije je središnje obilježavanje, a u organizaciji Ureda za razminiranje Vlade RH i Hrvatskog centra za razminiranje, ove godine održano u Glini.

Program obilježavanja počeo je tiskovnom konferencijom u prostorijama Gradske uprave u Glini, a nazočnima se, među kojima je bio državni tajnik u Ministarstvu obrane i izaslanik hrvatskog premijera Zdravko Jakop, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić s najbližim suradnicima, predstavnici Ureda za razminiranje Vlade RH i Hrvatskog centra za razminiranje, zamjenik načelnika PU sisačko-moslavačke, predstavnici Zaklade “Hrvatska bez mina” i Udruge “Hrvatska pomaže”, najprije obratio domaćin, gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević. Zahvalio je svima na dolasku u Glinu, grad veličine 543 kvadratna kilometra, a od kojih je još 7 kvadratnih kilometara površine pod minama.

”Za vrijeme Domovinskog rata cijela granica Grada Gline je bila prva crta bojišnice prema Kupi i Bosni i Hercegovini. Tako da je na prostoru grada dosta razminirano ali je i dosta toga još ostalo nerazminirano. Nadam se da ćemo u suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje, udrugama i Sisačko-moslavačkoj županiji i ove godine dosta toga razminirati. Svaka mina koja se nalazi na našem području opasnost je za stanovnike, ali i za one koji se žele vratiti u ove krajeve.” – rekao je gradonačelnik Kostanjević i dodao: ”Svi možemo griješiti u poslu ali pirotehničar može pogriješiti samo jednom. Zato najveća hvala ide njima, koji svojim radom iz dana u dan uklanjaju mine, i treba im odati veliko priznanje i posvetiti pažnju njima i njihovom radu. Još jednom zahvaljujem na dolasku i nadamo se Hrvatskoj bez mina u što kraćem roku.”

U nastavku programa obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju u Glini održana je prezentacija minski sumnjivog područja i postupka razminiranja te je odigrana utakmica sjedeće odbojke u organizaciji Invalidskog odbojkaškog kluba „Zagreb“ , a pri kraju svečanosti upaljeni su lampioni kod spomen obilježja Suza.

Fotogalerija FB