[jwplayer player=”1″ mediaid=”3567″]

U Hrvatskom domu u Glini je, 16. Travnja 2013. godine, s početkom u 9 sati, održan prvi lokalni forum INTOURACT projekta, kao prva aktivnost trećeg paketa aktivnosti projekta. Forumu je prisustvovalo više od 40 razvojnih dionika, iz svih sektora, s područja Gline, Petrinje, Lekenika, Topuskog, Zagreba te županijskih razvojnih institucija.

Forum je otvorio Gradonačelnik Milan Bakšić naglasivši značaj ovog velikog razvojnog projekta Grada Glina: „Turizam je ključna gospodarska aktivnost u regiji jugoistočne Europe koji generira rast i zaposlenost. Ovaj projekt, imena INTOURACT, koji je s pripremom i aplikacijom započeo prije više od godinu dana, želi osigurati integrirani pristup u planiranju razvoja turizma u smislu sinergije svih sektorskih politika vezanih za turizam“. Posebno je istaknuo kako: „Projekt želi promovirati ne samo središnje turističke destinacije – poput turistički razvijenog Dubrovnika, već ih povezati s drugim, manje razvijenim područjima te okolnim naseljima – prvenstveno u cilju razvoja integralne ponude destinacije, te osigurati ekološku i ekonomsku održivosti i poboljšanje opskrbe lokalnim proizvodima“. Gradonačelnik je naveo kako se Partnerstvo sastoji od 11 općinskih, lokalnih i regionalnih vlasti iz Italije, Mađarske, Slovenije, Grčke, Bugarske, Hrvatske i BiH koje žele stvoriti suradnju svih sudionika lokalnog turističkog razvoja u planiranju razvoja turiza te ponude, kao i povezati Glinu s velikim i jakim turističkim središtima. „Glina je, ovim projektom, ušla u elitno društvo razvijenih turističkih destinacije – te krenula prema novom razvojnom opredjeljenju velikih mogućnosti – razvoju turizma koji omogućuje ne samo razvoj smještajnih kapaciteta, korištenje izuzetnih prirodnih i kulturno – povijesnih resursa, već omogućila i razvoj ponude lokalnih proizvoda koje će nuditi na regionalnom i međunarodnom tržištu – povezivanjem u jaku partnersku mrežu ovog projekta“, istaknuo je Gradonačelnik Bakšić.

U daljnjem radu prvog foruma, dr.sc. Damir Fabijanac, v.d. pročelnika Grada Glina, predstavio je nazočnima Program Europske unije za jugoistočnu Europu, kohezijski fond u okviru kojeg se projekt odvija, dok je sama komponenta Gradova Glina i Dubrovnik, hrvatskih partnera na projektu, financirana iz sredstava namijenjenih programu IPA. Bojana Markotić Krstinić, operativna voditeljica projekta, upoznala je prisutne s detaljima INTOURACT projekta, njegovim aktivnostima i zadaćama, te istaknula kako je Grad Glina, uz rezultate koje mora postići na projektu sukladno partnerskom sporazumu, dodatno pokrenuo i izradu Strategije razvoja turizma Grada Glina 2014.-2020. kao dodanu vrijednost ovog projekta.

Svi prisutni dionici izrazili su veliko zadovoljstvo ovim projektom, njegovim značajem ne samo za Grad Glina, već za cijelu Sisačko-moslavačku županiju, te Republiku Hrvatsku. Prisutni su se dogovorili o daljnjem aktivnom sudjelovanju na aktivnostima projekta, posebno tematskim lokalnim forumima, koji će ne samo izraditi preporuke Grada Glina za izradu međunarodnog akcijskog plana razvoja turizma projektnih partnera, već i za izradu Strategije razvoja turizma za naredno sedmogodišnje razdoblje, kada Hrvatska bude punopravna članica Europske unije.

Uz Grad Glina, u organizaciji foruma sudjelovao je i LAG Zrinska Gora – Turopolje koji je predstavio lokalne prehrambene proizvode svog člana OPG Priljeva, čija je kvaliteta i raznolikost proizvoda posebno oduševila sve sudionike.