Tradicionalni „Molitveni doručak“ u organizaciji Sisačke biskupije, održan je 6.02.2019. g. u Dvorani Benedikta XVI. sisačkog Velikog Kaptola povodom devete obljetnice proslave ponovne uspostave Sisačke biskupije na kojem je sudjelovao gradonačelnik Stjepan Kostanjević.

Uz mnogobrojne goste glavna ovogodišnja gošća bila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je održala predavanje na temu „Žena u politici i Crkvi“.

Obraćajući se okupljenima predsjednica je istaknula kako joj je ovo prvi „Molitveni doručak u Hrvatskoj“, a u svom izlaganju oslonila se na vlastito iskustvo i osvrnula na ulogu žene u politici i Crkvi budući da joj je osobno vjera važna komponenta života i svojevrsni moralni kompas. Grabar-Kitarović je progovorila i o važnosti djelovanja političara prema načelima koja su ne samo kršćanska nego i općeljudska: poštenje, moralnost, pravednost, miroljubivost, briga o ljudima te poručila kako je „Evanđelje prepuno temeljnih poruka dobrote, ljubavi i humanosti kojima su vođene i naše odluke, prije svega odluka da služimo svojemu narodu i sva svoja znanja i umijeća ‘ulijemo’ u postizanju općeg dobra, u napore za unaprjeđenje i boljitak svoje Domovine“.  Na kraju predsjednica se osvrnula i na ekumenizam, koji kako je istaknula, može biti primjer svim političarima kako rješavati pitanja dijalogom.

Sisački biskup Vlado Košić, domaćin molitvenog doručka, istaknuo je kako ga raduje što je predsjednica prihvatila poziv, jer je važno govoriti o ulozi vjernika u politici kao što se to činilo i prošlih godina kada su gosti bili Ivana Miletić, Marijana Petir, Davor Ivo Stier i brojni drugi. „Imamo čast da naša razmišljanja ovaj put podijelimo i s našom predsjednicom. Riječ je o temama koje se tiču svih nas, na dobro našeg puka i svih vjernika naše biskupije. Svojom molitvom nastojimo u tome pomoći. Koristimo priliku da na temelju kršćanskog usmjerenja tražimo neka rješenja. Drago nam je da imamo vjernike u politici, od kojih i očekujemo da se ponašaju kao vjernici kršćanskog morala i socijalnog nauka Crkve”, istaknuo je biskup Košić.

Izvor: www.biskupija-sisak.hr