Dobrovoljno vatrogasno društvo Glina održalo je u petak, 23. veljače 2018. 141. redovnu sjednicu Skupštine opsežnog dnevnog reda, a koju je otvorio predsjednik Dražen Naglić. Nakon himni “Lijepa naša” i vatrogasne te minute šutnje za sve poginule i umrle vatrogasce, pristupilo se radnom dijelu Skupštine. O radu Društva opširno je izvjestio Mladen Bobeta, zapovjednik DVD-a i VZ grada Gline. Glinski su vatrogasci u prošloj godini izašli na niz intervencija – bilo je tu 29 požara, nekoliko prometnih nesreća, dostavljala se pitka voda u 240 slučajeva. Posebno su ponosni na edukaciju članstva pa je za zvanje vatrogasca osposobljeno 9 članova, a 5 za vatrogasnog časnika. U tijeku je sanacija krovišta vatrogasnog spremišta koja bi trebala biti završena do kraja ožujka. Članovi DVD-a sudjelovali su u obilježavanju blagdana sv. Florijana, obišli su djecu Dječjeg vrtića “Bubamara” Glina, dali su potporu projektu “Hod za obrazovanje”, odali počast stradalim vatrogascima na Kornatima, a na raznim natjecanjima vatrogasne djece i mladeži postigli su zapažene rezultate. Prisutni su i na svim manifestacijama u gradu Glini čiju podršku imaju i na istu dalje računaju. Nastavljaju se aktivnosti u cilju obilježavanja 140-te obljetnice glinskog vatrogastva, a koje je započelo Vatrogasnim balom početkom ovog mjeseca. O financijskom poslovanju Društva izvjestila je Božica Šoštarić, a u ime Nadzornog odbora izvješće je podnio Tadija Odić. Sva tri izvješća su usvojena. Predsjednik Društva Dražen Naglić nazočnima je dao informaciju o provedenoj samoprocjeni funkcioniranja sustava financijskog upravljanja i kontroli za 2017. godinu. Uslijedili su prijedlozi i usvajanje planova za 2019. godinu – i to plan rada i financijski plan. I u narednom razdoblju planira se provođenje protupožarne preventive, izlasci na intervencije, osposobljavanje djece i mladih, uključivanje u obilježavanje važnih obljetnica Grada, pretisak spomenice izdane povodom 30-te obljetnice DVD-a Glina, a najvažnija je rekonstrukcija spremišta i izgradnja novog vatrogasnog doma za što bi trebalo povući sredstva iz europskih fondova.

Kako na mladima počiva budućnost, vatrogasnoj djeci i mladeži (njima 42), a koje vodi Ivica Jambrešić, dodijeljene su zahvalnice za pristupanje i sudjelovanje u aktivnostima DVD-a. Podijeljena su i uvjerenja za položeni vatrogasni i ispit za vatrogasnog časnika I. klase. Spomenice za 20 godina članstva dobili su Berislav Norković, Željko Malović, Željko Kovačević i Vlado Šašo, a brončane medalje za aktivnosti u obavljanju dužnosti Vlado Šašo i Željko Malović. Za 10 godina članstva dodijeljene su spomenice Josipu i Matiji Šašo, Matiji Brodar i Slaveku Kirin. Plamenice je zaslužnim operativcima podijelio zapovjednik Mladen Bobeta, a dobili su ih: Borisav Vekić, Željko Piškor, Antun Rom, Danijel Prajdić, Slaven Županić, Željko Milatović i Denis Kuzmić. Zaslužnima je odličja podijelio i zapovjednik VZ SMŽ Mijo Brlečić, a odlikovani su: Ivan i Zlatko Arambajsa, Danijel Martinović, Antonio Blažević, Ivica Prajdić, Tomislav Bobeta, Marko Vranić, Ivan Šantek, Tadija Odić, Ana Mrkobrada, Danijela Rom, Josip Janković, Marina Žinić, Dražen Naglić i Melita Lončarić Biškup.

Na kraju službenog dijela uslijedila je pozdravna riječ gostiju. Nazočnima su se obratili nazočni predstavnici DVD-a Petrinja, Šatornja, Bučica, G. Taborište, Mali Gradac, Viduševac i Novo Selo Glinsko. Dopredsjednik VZ SMŽ Ivo Prajdić sve je pozdravio, zahvalio se na odazivu i naglasio da će 2018-ta godina biti godina glinskog vatrogastva. Svečana sjednica održat će se u rujnu, a tada će se najzaslužnijima podijeliti i najviša odlikovanja. Gosp. Mijo Brlečić je čestitao na organizaciji vatrogasnog bala, zahvalio se glinskim vatrogascima na požrtvovnosti jer će se o tome voditi računa kod dodjele sredstava za opremu DVD-a. Ispred Grada Gline i Gradskog vijeća, nazočne je pozdravila gđa Melita Lončarić Biškup, i sama članica glinskog DVD-a. Zahvalila se svima na odazivu, a vatrogascima na svemu što čine za dobrobit građana Gline zaželivši im puno sreće u daljnjem radu, posebno na obnovi i izgradnji novog vatrogasnog doma. Na kraju je o aktivnostima koje slijede tijekom narednih mjeseci govorio predsjednik DVD-a Dražen Naglić, završivši povijesnim pozdravom vatrogasaca: “Vatru gasi, brata spasi!”

Izvor: www.radio-banovina.hr