U gradskoj Knjižnici i čitaonici Glina predstavljena je knjiga „Stepinac – njegov život i vrijeme“ dr. Robina Harrisa u organizaciji župe sv. Ivana Nepomuka gdje je i istoimeni župni zbor otpjevao dvije pjesme u čast blaženog Stepinca i Domovine.

Pisac, povjesničar, publicist i predavač na Hrvatskom katoličkom sveučilištu te nekadašnji savjetnik britanske Vlade Margaret Thatcher, dr. sc. Robin Harris, već je pisao o Hrvatskoj, točnije o povijesti Dubrovnika, a na ovaj opsežan posao nagovorila su ga dva prijatelja: „Ima mnogo dobrih knjiga o Stepincu, ali mislim i nadam se da je moja prva dobra i točna. Koristio sam puno dokumenata i složio sam cjelovitu i točnu priču o Stepincu. Pisao sam ponajviše za Zapad, jer tamo ljudi ne znaju istinu o tome.“

Knjiga je originalno pisana na engleskom jeziku i prve reakcije čitatelja izvan Hrvatske bile su pozitivne, nastavio je Harris: „Činjenica je da nema mnogo neprijateljske reakcije u Engleskoj i na Zapadu. Mislim da argument moje knjige približio je intelektualce problematici koja se odigrala oko Alojzija Stepinca i da većine više u njemu ne vidi lošu osobu.“ Knjiga „Stepinac – njegov život i vrijeme“ napisana je na 420 stranica podijeljenih u 12 poglavlja u kojima je detaljno analiziran svaki dio Stepinčevog života i djela.

Izvor: www.radio-banovina.hr