Projektom digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača Ministarstva kulture, Grad Glina krajem prosinca ove godine dobiva suvremeno opremljeno 3D kinodvoranu spremnu za prvu projekciju.

Ova je godina 101. rođendanska obljetnica od prikazivanja prvog filma u Glini, i sada Grad dobiva zasluženi poklon i prelazi na upotrebu digitalnog formata DCP (digital cinema package).

Hrvatski dom u Glini postao je ravnopravna jedinica u mreži od 15 digitaliziranih kinodvorana u Hrvatskoj u 2015. godini zahvaljujući digitalizaciji nezavisnih kinoprikazivača koja je dio Nacionalnog programa audiovizualnog stvaralaštva i strateškog projekta koji su zajednički pokrenuli Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo kulture, uz podršku i suradnju gradske uprave Grada Gline.

Trogodišnji projekt digitalizacije kinodvorana u Hrvatskoj započeo je 2013. godine kojim je obuhvaćena digitalizacija 30 kinodvorana i festivala u prvoj godini provedbe, za što je izdvojeno nešto više od 8,3 milijuna kuna, šest kina je digitalizirano u 2014. godine za ukupno 1,8 milijuna kuna, a u 2015. godini u planu kojim smo obuhvaćeni završila je digitalizacija njih još 15, s planiranim financijskim ulaganjima u visini 4,25 milijuna kuna.

Vrijednost projekta digitalizacije kinodvorane Hrvatskog doma u Glini je 606.185 kuna, od čega je 300.000 kuna sufinancirano iz Ministarstva kulture, a ostatak iznosa je udio Grada Gline. Manji gradovi poput Gline po mnogima najveći su profiteri digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača pa se iskreno nadamo da ćemo iskoristiti sve benefite nove tehnologije i uživati gledajući prve projekcije u 3D-u na platnu dimenzije 9.30m x 3.90m, možda čak i ove godine. Strateškim planom opremanja kinodvorana Republika Hrvatska pozicionirana je u sami europski vrh po digitalizaciji kina. Grad Glina dobio je zasluženu nagradu u obliku 3D kina koju temelji na stoljetnoj baštini kinematografije, a čije se sadašnje tehnološke opcije mogu iskoristiti za organiziranje različitih multimedijalnih događaje.