Svake godine krajem prosinca članovi Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a SMŽ organiziraju božićno druženje, kako bi dali svoj doprinos i Božiću i radu Udruge.

Čestitajući novom vodstvu, gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević podsjetio je na odličnu suradnju sa svim braniteljskim udrugama koje se nalaze na području Gline i Sisačko-moslavačke županije: „Grad Glina i sve udruge iz Domovinskog rata imaju dobru i uspješnu suradnju. Grad podržava sve akcije koje su na dobrobit i branitelja i svih građana. Branitelji su zaslužili svoje mjesto u društvu, a u tome im pomaže i ova Udruga, koja svojim radom okuplja ne samo branitelje s područja grada Gline, već i cijele županije i mi im na tome zahvaljujemo i želimo im puno sreće i uspjeha u daljnjem radu.“

Osim ugodnog druženja, priređen je i multidisciplinaran sadržaj pa je tako Marko Rukavina, direktor Agencije za razvoj Grada Gline predstavio braniteljima mogućnosti koje su im na raspolaganju da iskoriste svoje znanje i imanje: „Danas ćemo održati prezentaciju u kojoj ćemo predstaviti suradnju između Agencije i Udruge te svim gostima predstaviti mogućnosti financiranja njihovih projektnih ideja i projekata. Vidjet ćemo kojim smjerom treba ići kada se žele dobiti sredstva iz lokalnih, regionalnih, nacionalnih ili EU izvora i to sve na primjeru domaćina.“ Dosadašnja suradnja je izvanredna, prijavljeno je desetak projekata i prijeđena je čarobna cifra od 100.000 kn, i to značajno, zaključio je Rukavina.

Nakon edukacije, druženje je nastavljeno promocijom knjige poezije Suzane Medved, o kojoj je nešto više rekla sama autorica: „Ovo je zbirka pjesama koja je nastajala u razdoblju od šest godina. U njoj se nalazi 71 pjesma, kojima je tematika ljubav… Ljubav prema Domovini, ljubav muškarca i žene…“ Knjiga je objavljena u nakladi Udruge branitelja liječenih od PTSP-a SMŽ za sada u 100 primjeraka. Promocija je ujedno bila i prva biblioterapija u koju su bili uključeni Vlado Čutura i profesorica Ljerka Iharoš kao voditelji te dr. Jadranka Pavić, predavačica na studiju sestrinstva: „Sad je predblagdansko vrijeme pa nećemo baš previše teške teme. Budući se radi o udruzi branitelja oboljelih od PTSP-a, malo ćemo se osvrnuti na značaj upravo mentalnog zdravlja. Kada govorimo o zdravlju, nema ga bez mentalnog zdravlja. Često se, kada se govori o mentalnom zdravlju, misli samo da su teške psihičke bolesti nešto što treba pomoć i podršku, a mi znamo da današnje društvo opterećeno, da gotovo svaka osoba ima neki teret. Kroz jedno kratko izlaganje željela bih dati poticaj na pozitivan pogled na život, a isto tako na više razumijevanja. Mislim da kroz djelovanje ove Udruge možemo vidjeti koliko znači potpora jednih drugima.“ Na kraju ugodnog druženja, dodijeljene su zahvalnice zaslužnima te su izmijenjene čestitke i želje za još više uspjeha u narednoj godini.

Izvor: www. radio-banovina.hr