Župa Mala Solina proslavila je u subotu 6. kolovoza blagdan Preobraženja Gospodnjeg i blagoslov gradilišta kojem je nazočio gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević.

Gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević  položilo je vijenac na spomen obilježju žrtvama komunističkog režima nakon 1945. godine na mjesnom groblju, te zajedno s mještanima ovog naselja na području Grada Gline pratio posvećenje radova na obnovi razrušene mjesne crkve Ranjenog Isusa i Svetu misu ispred ruševina crkve Ranjenog Isusa, koju je predvodio biskup sisački mons. Vlado Košić.

Vlado Košić u zajedništvu s bivšim župnicima: mons. Jurajem Jerneićem i preč. Alfredom Kolićem, svećenicima iz Glinskog dekanata te domaćim župnikom vlč. Ivicom Mađerom predvodio je Svečano misno slavlje.

Biskup je na početku slavlja blagoslovio gradilište i početak radova u Domovinskom ratu srušene župne crkve Ranjenog Isusa. Župna crkva posvećena u čast Ranjenog Isusa u Maloj Solini bila je sagrađena 1828. godine. U Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine Mala Solina bila je okupirana, a u srpskoj agresiji crkva je granatirana i srušena krajem rujna 1991. godine.

Čestitajući okupljenima dan oslobođenja Gline biskup je rekao i kako je početak gradnje ove crkve pobjeda. „Ovo je nova pobjeda našega katoličkog naroda, poput one koja se ovdje dogodila prije 21 godinu kada je na današnji dan, 6. kolovoza 1995. oslobođena Glina. Tada je sinula izvanjska sloboda, zahvaljujući žrtvi i pobjedi naših branitelja, bio je omogućen naš povratak u Glinu, M. Solinu i ostala mjesta i krajeve koji su četiri godine bili pod okupacijom“, rekao je biskup te zahvalio na suradnji Sisačko-moslavačkoj županiji, Gradu Glini i Ministarstvu regionalnog razvoja koji su podržali prvu fazu radova.

Na kraju okupljene je pozdravio mons. Jerneić podsjetivši kako je ova župa osnovana 1789. godine te je prva župna crkva bila drvena kapela u Gornjim Jamama. Mons. Jerneić je pozvao župljane da pokušaju pronaći ostatke te crkve i dostojno obilježe to mjesto.