U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke i Grada Gline, u Glini je 26. lipnja svečano obilježena 27. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu na prostoru Gline.

26. lipnja 1991. godine je, napadom na Policijsku postaju Glina od strane srpskog agresora, na području Banovine počeo Domovinski rat. Samo dan nakon što je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, u ranu zoru 26. lipnja 1991. godine, oko 4 sata i 20 minuta, Glinom su odjeknuli prvi pucnjevi. Pobunjeni Srbi, potpomognuti JNA, napali su Policijsku postaju Glina. Iako u okruženju, hrvatski policajci aktivnog i pričuvnog sastava glinske policijske postaje pružali su snažan otpor puna četiri sata. Pet ih je ranjeno, a oko 5 sati 45 minuta smrtonosnim hicem iz snajpera pogođen je 20 – godišnji pričuvni policajac Tomislav Rom. Kako u napadu dobro uvježbanih i naoružanih pobunjenih Srba ne bi svi poginuli, 16 hrvatskih policajaca dobilo je zapovijed da se predaju nakon čega su odvedeni u zatvor u Knin u kojemu su 50 dana, do razmjene, bili zarobljeni, mučeni i zlostavljani. Zahvaljujući snažnom otporu hrabrih glinskih policajaca kojima su u pomoć stigli i pripadnici ATJ Lučko, a prilikom čega su tri pripadnika te jedinice i ranjena, tek mjesec dana nakon tog prvog napada, Srbi su uz pomoć JNA izveli opći napad i preuzeli kontrolu nad policijskom postajom i gradom te je Glina okupirana.

Okupljanje u Glini svake je godine prisjećanje te odavanje počasti i zahvalnosti hrvatskim policajcima koji su se tog dana, 26. lipnja 1991. godine, samo nekoliko sati nakon što je Sabor donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, hrabro suprotstavili srpskim paravojnim formacijama koje su napale Policijsku postaju u Glini. Tom je prilikom poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom, koji je zajedno s ostalim braniteljima postao simbol otpora i junaštva hrvatskih branitelja.

Program obilježavanja 27. obljetnice početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu na području Gline počeo je ceremonijom podizanja hrvatskog stijega te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu “Suza”. Nastavljen je Mimohodom predvođenim ratnim zastavama te svečanom akademijom koja je održana u Hrvatskom domu u Glini.

Ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade RH Davor Božinović rekao je da je upravo napad na PP Glina označio početak oružanog otpora srpskom agresoru. Izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, njen posebni savjetnik, Ante Deur, rekao je da mladi danas moraju inspiraciju crpsti iz ljubavi i domoljublja hrvatskih branitelja. Zadovoljstvo što se nalazi u Glini iskazao je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasivši kako je Glina dala velike žrtve, pretrpjela veliko stradanje, ali ga raduje što u Glini vidi kako ta žrtva nije uzaludna jer Glina ima perspektivu i budućnost.

Izaslanik Hrvatskog sabora, sisačko-moslavački dožupan Ivan Celjak izrazio je zadovoljstvo što se obilježavanjem ovakvih obljetnica podiže svijest o važnosti i doprinosu hrvatskih branitelja neovisnosti države.

Da je 27. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu na prostoru Gline obilježena dostojanstveno, na način kako to Glina i zaslužuje, istaknuo je glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević.

„Ovaj događaj od prije 27 godina bit će zapisan zlatnim slovima u hrvatskoj povijesti jer tada se počela stvarati hrvatska država. Zahvaljujemo svima braniteljima koji su tada stali u obranu i svima onima koji su na neki način dali svoj doprinos u Domovinskom ratu. Prvi je put ovaj događaj obilježen na ovako dostojanstven način i nadamo se da ćemo ga i ubuduće tako obilježavati. Na ovaj način prenosimo istinu o Domovinskom ratu, o hrvatskim braniteljima i pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci i policiji“, ustvrdio je Kostanjević.

Zadovoljstvo svečanošću u Glini izrazio je i predsjednik glinskog Gradskog vijeća Željko Šešerin.

„Puno je godina od tog događaja, ali moramo ga se uvijek s ponosom sjećati i prenositi na naše mlade naraštaje. Nikad ne smijemo zaboraviti što je bilo i što se događalo ’91. godine i to moraju znati i naše mlade generacije“, rekao je Šešerin.

Dodajmo kako je svečano obilježavanje završilo Svetom misom koju je u župnoj crkvi Svetog Ivana Nepomuka.