Ukratko 20. sjednica Gradskog vijeće Grada Gline:

[jwplayer mediaid=”1389″]

U petak, 06. srpnja 2012.g. sazvana je hitna sjednica Gradskog vijeća Grada Gline s jednom jedinom točkom dnevnog reda – mreža hitne medicine. Razlog sazivanja sjednice je Mreža hitne medicine koju je donio ministar zdravlja. Po tom aktu Grad Glina, Općina Topusko, Općina Gvozd, a djelomice i Grad Hrvatska Kostajnica i Općina Dvor ostaju bez liječničkih timova za intervenciju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, tj. bez hitne pomoći. Kako je organizacija hitne medicinske pomoći jedan od najvažnijih minimalnih standarda kvalitetnog življenja na nekom prostoru, gradonačelnik Grada Gline g. Milan Bakšić inicirao je sazivanje izvanredne sjednice na koju su pozvani ministar zdravlja, županica Sisačko moslavačke županije gđa. Marina Lovrić-Merzel, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo gđa. Jadranka Bertović, saborski zastupnici s područja naše županije Ivan Šantek, Ivanka Roksandić i Zoran Vasić, predsjednik Povjerenstva Hrvatske liječničke komore za Sisačko moslavačku županiju Davor Jelaska, predsjednica Županijskog zavoda za hitnu medicinu Jasna Rajković i voditelj hitne pomoći u Petrinji Ivan Dević, načelnici općina Topusko i Gvozd, predsjednik Skupštine Sisačko moslavačke županije Željko Kardaš, županijski vijećnik Vlado Gregurić, liječnici Doma zdravlja Ispostave Glina, i predsjednici svih političkih stranaka koje djeluju na području Grada Glina. Sjednici se nisu odazvali ministar zdravlja, županica Sisačko moslavačke županije, saborski zastupnici Zoran Vasić i Ivanka Roksandić te predsjednik Skupštine Sisačko moslavačke županije. Umjesto Davora Jelaske došla je njegova zamjenica gđa. Lokner, a umjesto načelnika Općine Gvozd stigao je njegov zamjenik Mile Jerosimić. Sjednici je bilo nazočno i 14 vijećnika.
Sjednicu je otvorio gradonačelnik g. Milan Bakšić prikazom trenutnog stanja i problema organizacije primarne zdravstvene zaštite na području Gline i šireg dijela Banovine. Iz njegovog izlaganja jasno se mogu isčitati razlozi nezadovoljstva pučanstva ovog dijela Lijepe naše i dosadašnjim i novim ustrojem hitne medicinske pomoći, o čemu javnost već ima dosta informacija od kojih se neke mogu pronaći i na ovim web stranicama.
Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Sisačko moslavačke županije Jadranka Bertović obećala je da će Županija financirati povećani zdravstveni standard za područje Gline, a riječ je o standardu koji se do sada financirao za Grad Petrinju.
Nakon dvosatne, na momente vrlo žustre rasprave gradonačelnik Grada Gline predložio je izglasavanje slijedećeg zaključka:
„Prihvaća se prijedlog Županije Sisačko moslavačke da će Glina u narednom periodu dobiti ono što je do sada imala Petrinja, a to je povišeni zdravstveni standard, tj. da će Glina imati timove vozila, doktora i vozača. Rok do kojeg se Županija treba prilagoditi tome je 01.10.2012.g. Do
tog trenutka će doktori Grada Gline i Grad Glina dati vrijeme Sisačko moslavačkoj županiji da ona riješi svoje organizacijske probleme unutar službi. Što se tiče hitne medicinske pomoći koja je kao druga odvojena jedinica koju sada vodi gđa. Jasna Rajković, dogovoreno je da će doći do povišenja standarda. Isto tako, očekuje se da Sisačko moslavačka županija održi ovdje dano obećanje da će Grad Glina dobiti dva saniteta isto tako i Topusko i novo vozilo hitne pomoći.“
Gradsko vijeće je prihvatilo predloženi zaključak s 11 glasova „ZA“ i 2 glasa „SUZDRŽAN“.

Video kompletne 20. sjednica Gradskog vijeća Grada Gline:

[jwplayer mediaid=”1379″]