Program zapošljavanja žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja i beskućnice pod nazivom “Zaželi” ušao je u predzavršnu fazu. Na području grada Gline provodi ga Gradsko društvo Crvenog križa, koje je nakon Natječaja i Početne konferencije žene koje su prošle na Natječaju uvelo u praktični dio. Administrativni referent na Projektu Mateo Gregurić pojasnio je da je Projekt ušao u četvrti mjesec aktivnosti:

“Gospođe koje primamo na rad u zanimanju njegovateljica i gerontodomaćica sada su pri kraju sa svojim školovanjem i već početkom sljedećeg mjeseca počet će ostvarivati radni odnos. Teoretski dio s kojim su krenuli je trajao nešto duže, sada već mjesec dana gospođe odrađuju praktični dio nastave, a krajem ovog tjedna polagat će ispit gdje ćemo testirati njihovo znanje i iskustva te se nadamo da će i taj dio proći. Projekt “Zaželim i ostvarim” u stopostotnom je iznosu financiran iz sredstava Eusopskog socijalnog fonda ukupnog iznosa 2.533.364,48 kn, a namijenjen je zapošljavanju žena ranjivih skupina na tržištu rada. Projektom je financirano i njihovo osposobljavanje, odnosno prekvalifikacija i zaposlenje. Osim 13 gospođa (10 njegovateljica i tri gerontodomaćice) na Projektu su još zaposleni voditeljica i ja kao administrativni referent. Glinsko područje je samo po sebi veliko, puno je dislociranih naselja, stoga smo koncipirali ideju da bi svaka od gospođa radila u svom životnom okruženju, tako da će svaka od radnica na Projektu dobiti svoj bicikl i s njime odrađivati teren. Ukupno planiramo obilaziti 78 krajnjih korisnika. To je u prosjeku šest krajnjih korisnika po svakoj djelatnici, dok je na samom Projektu minimum bio četiri po ciljanoj skupini, tako da mislimo da ćemo uspjeti pokriti potrebe naših krajnjih korisnika sa 13 gospođa.”

Nove djelatnice imat će klasično radno vrijeme radnim danom od ponedjeljka do petka, kao što je i slučaj na praktičnom dijelu obuke. Praksu pohađaju na području Gline u obiteljskom domu na periferiji grada, čija je predstavnica Anđelka Pjevac pohvalila sve tri praktikantice, prije svega njihovu zainteresiranost: “Dom ima 17 korisnika i nalazi se na ovoj adresi od 2001. godine. Do sada je bilo već više praktikantica, tako da ovo nije prva grupa, s tim da u svakom slučaju ih mogu samo pohvaliti. Zainteresirane su, sudjelovale su u svemu, nastojale su što više naučiti… Mislim da su shvatile što znači uloga njegovateljice, da to nije samo odraditi i završiti tečaj, već da je to jedno humano i korisno zanimanje.

Izvor: www.glina.hr