Dana 29. lipnja 2012. godine održao se 1. Sajam Lokalnih akcijskih grupa Hrvatske u Glini.  Članovi Lokalnih akcijskih grupa okupili su se kako bi razgovarali o budućnosti lokalnih partnerstava za ruralni razvoj, posebice u područjima s razvojnim poteškoćama, a u kontekstu skorog ulaska Hrvatske u Europsku Uniju. Skup je organizirao Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj.

Lokalne akcijske grupe (LAG) temelj su programa LEADER Europske unije za razvoj ruralnih područja. LAG-ovi okupljaju predstavnike sva tri sektora: lokalnu samoupravu i javni sektor općenito, poduzetnike te organizacije civilnog društva koji se dogovaraju o prioritetima razvoja zajednice u kojoj žive i djeluju.

Stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton je kazala kako je članstvo u Europskoj uniji prilika da za poboljšanje uvjeta u ruralnim područjima jer će nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju samo u okviru ruralnog razvoja biti dostupno do 350 milijuna eura godišnje. „Međutim taj novac neće doći automatski. Upravo o angažmanu lokalnih zajednica i projektima oko kojih će se okupiti uvelike ovisi hoćemo li iskoristiti prilike koje nudi ruralna politika Europske unije. Kad je riječ o iskustvima drugih zemalja koje su se pridružile Europskoj uniji, iskustva su podijeljena. Neke su zemlje uspjele iskoristiti fondove Europske unije na dobrobit ruralnih zajednica, dok je bilo i slučajeva gdje dostupna financijska sredstva nisu bila iskorištena.”

Pomoćnik ministra poljoprivrede Luka Čuljak na skupu u Glini je kazao kako u Ministarstvu svakodnevno dobivaju pozive za predstavljanje LEADER program. „Prema najnovijim podacima u Hrvatskoj je trenutno registrirano 35 LAG-ova koji pokrivaju oko 49% ukupne površine, a na njihovom području živi oko 24% ukupnog stanovništva ili 1,1 milijun ljudi.”

Govorio je i zamjenik predsjednika Europske udruge za ruralni razvoj (ELARD), Panayiotis Patras. Istakao je da je za uspješnu provedbu LEADER-a potrebno podići ulogu LAG-ova na razinu samostalnog tijela koje raspolaže budžetom i provodi projekte, jer interese i potrebe lokalne zajednice najbolje mogu utvrditi ljudi iz same zajednice.

U slučaju Hrvatske, LAG je tek savjetodavno tijelo, najčešće organizirano kao udruga, i nema stvarne ovlasti. Hrvatski LAG-ovi, okupljeni u LEADER mrežu Hrvatske, izrazili su potrebu izravnijeg uključivanja u izradu ključnih strateških dokumenata za naredno plansko razdoblje Hrvatske u okviru EU, od 2014. do 2020. godine, za koje su nadležni Ministarstvo poljoprivrede te Ministarstvo regionalnoga razvoja i programa EU. „Tko će zastupati ruralna područja Hrvatske, koja čine 92% njezinog područja?” – zapitao se Milan Medić, predsjednik LEADER mreže Hrvatske.

Gradonačelnik Milan Bakšić je rekao da su kao grad ponosni što su jedni od prvih u Hrvatskoj koji su prepoznali važnost LAG-ova: „Duboko vjerujem da će današnja prezentacija i okrugli stol nakon njih uvelike pridonijeti daljnjoj afirmaciji nastanka i funkcioniranju LAG-ova u lijepoj našoj.” Dodao je kako se nada da će sajam LAG-ova u Glini postati tradicija.

U isto vrijeme tijekom cijelog dana u gradskom parku u Glini bili su postavljeni štandovi na kojima su prezentirani LAG-ovi iz cijele Hrvatske, njihovi projekti i proizvodi. Cilj sajma bio je prezentirati Lokalne akcijske grupe (LAG-ove) i  projekte koje oni provode, razmijeniti iskustva i upoznati sudionike sa provedbom LEADER-a u Hrvatskoj i izazovima koji očekuju hrvatske LAG-ove u periodu od 2014.-20120. godine.

Sajam su dodatno obogatili nastupi lokalnih kulturno – umjetničkih društava i udruga, kao i nastup udruge „Contessa“ sa predstavom „Dva carstva“.

Više slika…

[jwplayer config=”grad-glina” mediaid=”1343″]