6. kolovoza, obljetnicu oslobođenja od srpskog agresora te reintegracije u ustavnopravni sustav Republike Hrvatske Grad Glina slavi kao Dan grada. Obilježavanje Dana Grada je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika Suza, koji je podignut u znak sjećanja na 392 hrvatska branitelja i civila s glinskog područja, poginula u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine.

Upravo njima, ali i svim ostalim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima, na ovom su mjestu, počast cvijećem i svijećama odala brojna izaslanstva; izaslanik predsjednika Vlade RH, sisačko – moslavački župan Ivo Žinić, koji je predvodio i izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije, izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH, izaslanstvo Grada Gline, izaslanstvo Grada Novske, obitelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici političkih stranaka. Zajedničku molitvu je kod spomenika Suza predvodio glinski župnik vlč. Ivica Mađer koji je nakon toga služio i Svetu misu za Domovinu u Župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka.

U  sklopu proslave Dana Grada Gline, u Hrvatskom je domu održana svečana sjednica na kojoj su nazočili brojni uzvanici i gosti: izaslanik predsjednika Vlade RH župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Mario Bursik, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadir Marijan Cikuš, general Mladen Markač, ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek, predstavnici političkog, vjerskog, kulturnog i društvenog života. Dobrodošlicu su im u Glinu poželjeli gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević sa svojim zamjenicima te predsjednik Gradskog vijeća Grada Gline Željko Šešerin i njegovi potpredsjednici.

Glina je jedan od teritorijalno najvećih gradova u Hrvatskoj. S bogatom prošlošću i utjecajem na povijest čitave Lijepe naše, ali i šire. S teškom ratnom sudbinom koja je njegove stanovnike naposljetku prije 22 godine ipak vratila na rodnu grudu. Danas je Glina nastanjena ljudima koji vjeruju u njenu svijetlu budućnost. Jedan od njih je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Gline Željko Šešerin.

Tisuće oluja prošlo je kroz Glinu od davnog 1. lipnja 1284. godine od kada datira prvi pisani dokument o Glini, ali samo je jedna Oluja 1995. godine – najpoznatija operacija Hrvatske vojske, temelj hrvatske države. Ona je znamen kraja Domovinskog rata, i to baš u Glini. Nakon žestokih borbi koje se počele 4. kolovoza i odvijale se 5. kolovoza, hrvatska je vojska konačno nešto prije ponoći 6. kolovoza 1995. ušla u grad i tako omogućila da se Glinjani, nakon četiri duge i teške godine, vrate u svoj grad. Upravo, u Glini, u Gornjem Viduševcu, 8. kolovoza potpisana je bezuvjetna predaja 21. korpusa neprijateljske vojske. Kao zapovjednik 20. domobranske pukovnije prvi je ušao u svoj grad tog 6. kolovoza Stjepan Kostanjević. Danas, u miru, ponosan je gradonačelnik željan nekih drugih vrsta pobjeda kako bi svi stanovnici, pogotovo mladi, živjeli u ovom gradu na način na koji su to sanjali on i njegovi ratnici.

Na svečanoj sjednici, kao izaslanik predsjednika Vlade RH, nazočio je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić. Glina Dan grada slavi na dan svog oslobođenja, a među oslobodilačkim hrvatskim oružanim snagama tog je ljeta 1995., u kasnim večernjim satima, u svoj grad ušao i župan Žinić.

Župan je podsjetio i na još jedan važan događaj u utorak, 8. kolovoza na obilježavanju pobjede OS RH u Domovinskom ratu i predaje 21. korpusa neprijateljske vojske koje će se održati pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović te pozvao sve da im se pridruže.

Izvor: www.radio-banovina.hr