Pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, akademika Željka Reinera, a u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke i Grada Gline, 26. lipnja je obilježena 25. obljetnica početka pružanja oružanog otpora srpskom agresoru na području Gline kojim je događajem 1991. godine Policijska postaja Glina postala simbol otpora i hrvatske ustrajnosti u obrani svoje opstojnosti.

Obilježavanje je započelo u jutarnjim satima u Gornjem Viduševcu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu prvog poginulog hrvatskog policajca na području Gline,Tomislava Roma. Uz obitelj Rom, počast prvoj žrtvi u neovisnoj Republici Hrvatskoj, odali su gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević sa zamjenicom dr. Sanjom Štingl Vlašić te predsjednikom Gradskog vijeća Stjepanom Grudenićem uz brojna izaslanstva.

U spomen na poginulog Tomislava Roma i sve poginule branitelje, izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće i ispred glinskog spomenika Suza, koji je podignut u znak sjećanja na sve hrvatske branitelje i civile s područja Gline, poginule u Domovinskom ratu.

Sveta misa za poginule hrvatske branitelje služena je u župnoj crkvi svetog Ivana Nepomuka, koju je predvodio glinski župnik vlč. Ivica Mađer te izaslanik Vojnog ordinarija, policijski kapelan vlč. Ivan Blaževac.

Tradicionalno i ove godine se održao svečani program u Hrvatskom domu u Glini koji su uveličali HAKUD Glinska tamburica i župni VIS Nepomuk izvođenjem domoljubnih pjesama.

Gradonačelnik je nakon pozdrava hrvatskih branitelja, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, uzvanika i gostiju podsjetio kako o događaju koji se danas obilježava, mogu svjedočiti samo sudionici toga događaja. Tom prilikom je izjavio “da su nas napali oni koji su to tada s nama živjeli i radili i jer smo željeli samostalnu i suverenu Hrvatsku, dostojnu za život svakog njenog građanina”. Gradonačelnik je dodao i “da su pobunjenici započeli agresiju, a pri tome nisu imali na umu da će hrvatski narod pružiti otpor i stati na stranu pravde ne mareći za vlastiti život”. Svoj govor Gradonačelnik je završio podsjećanjem da se na području Gline predao i tzv. 21. korpus neprijateljske vojske u Vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja”.

Skupu su se obratili i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske te  predsjednik Vijeća za domovinsku sigurnost, general u miru Mladen Markač, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Antun Vidaković, izaslanik Ministra unutarnjih poslova i načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Marko Rašić,  izaslanik ministra branitelja Slavko Muža kao i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

Godišnjicu obilježavanja uveličali su i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić, izaslanik Vojnog ordinarija policijski kapelan vlč. Ivan Blaževac, pomoćnik zapovjednika Antiterorističke jedinice Lučko Mato Bilobrk, zamjenik načelnika PU sisačko-moslavačke s voditeljima službi i načelnicima policijskih postaja, predstavnici Ministarstva obrane, oružanih snaga i Hrvatske vojske, predstavnici pravosuđa, predstavnici Udruge Antiterorističke jedinice Lučko te ostale udruge proizašle iz Domovinskog rata, kao i predstavnici medija te građani Gline.

Okupljeni su se prisjetili tog 26. lipnja 1991. godine, kada su samo nekoliko sati nakon što je Hrvatski sabor donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, srpske paravojne formacije i tzv. Jugoslavenska narodna armija izvršile oružani napad na Policijsku postaju. U tim trenucima prvi oružani otpor velikosrpskom agresoru pružili su hrvatski policajci iz redova aktivnog i pričuvnog sastava Policijske postaje Glina te je tom prilikom poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom, pet policajaca je ranjeno, a nakon zauzimanja policijske postaje, koju su naši policajci hrabro branili, 16 ih je na prijevaru zarobljeno te su odvedeni u kninski logor. Pripadnici srpskih paravojnih postrojba kratko vrijeme su držali zaposjednutom glinsku policijsku postaju, nakon čega su je oslobodili pripadnici ATJ Lučko i Specijalne policije PU Sisačko-moslavačke.

Na kraju svečanog programa, odlukom Predsjednice RH, posthumno je Ordenom reda Nikole Šubića Zrinskog odlikovan Tomislav Rom. Orden je u ime predsjednice bratu poginulog policajca, Matiji Romu, uručio general u miru Mladen Markač.

Ističemo da su prilikom napada na PP Glina i policijske ophodnje, koje su bile raspoređene po gradu, zarobljeni djelatni policajci, zapovjednik PP Ivan Kvakić, Ivan Šantek, Darko Kaurić, Milan Špoljarić i Nikola Škrljac te pričuvni policajci, Slavko Mihalić, Željko Lipak, Ivan Šantek, Marijan Marović, Ivan Horvatić, Slavko Crnković, Zvonko Cvetković, Mato Lisac, Ivan Prajdić, Josip Janković i civil Ivan Lipak. Tijekom tog istog napada ranjeni su policajci Marko Pavlović i Zvonko Plemenčić te trojica pripadnika ATJ Lučko Vlastelinko Mihaljčuk, Ivo Galić i Anto Ćorić.