Obilježavanje 25. obljetnice početka pružanja oružanog otpora srpskom agresoru na području Gline Obilježavanje 25. obljetnice početka pružanja oružanog otpora srpskom agresoru na području Gline
Pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, akademika Željka Reinera, a u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke i Grada Gline, 26. lipnja je obilježena... Obilježavanje 25. obljetnice početka pružanja oružanog otpora srpskom agresoru na području Gline

Pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, akademika Željka Reinera, a u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke i Grada Gline, 26. lipnja je obilježena 25. obljetnica početka pružanja oružanog otpora srpskom agresoru na području Gline kojim je događajem 1991. godine Policijska postaja Glina postala simbol otpora i hrvatske ustrajnosti u obrani svoje opstojnosti.

Obilježavanje je započelo u jutarnjim satima u Gornjem Viduševcu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu prvog poginulog hrvatskog policajca na području Gline,Tomislava Roma. Uz obitelj Rom, počast prvoj žrtvi u neovisnoj Republici Hrvatskoj, odali su gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević sa zamjenicom dr. Sanjom Štingl Vlašić te predsjednikom Gradskog vijeća Stjepanom Grudenićem uz brojna izaslanstva.

U spomen na poginulog Tomislava Roma i sve poginule branitelje, izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće i ispred glinskog spomenika Suza, koji je podignut u znak sjećanja na sve hrvatske branitelje i civile s područja Gline, poginule u Domovinskom ratu.

Sveta misa za poginule hrvatske branitelje služena je u župnoj crkvi svetog Ivana Nepomuka, koju je predvodio glinski župnik vlč. Ivica Mađer te izaslanik Vojnog ordinarija, policijski kapelan vlč. Ivan Blaževac.

Tradicionalno i ove godine se održao svečani program u Hrvatskom domu u Glini koji su uveličali HAKUD Glinska tamburica i župni VIS Nepomuk izvođenjem domoljubnih pjesama.

Gradonačelnik je nakon pozdrava hrvatskih branitelja, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, uzvanika i gostiju podsjetio kako o događaju koji se danas obilježava, mogu svjedočiti samo sudionici toga događaja. Tom prilikom je izjavio “da su nas napali oni koji su to tada s nama živjeli i radili i jer smo željeli samostalnu i suverenu Hrvatsku, dostojnu za život svakog njenog građanina”. Gradonačelnik je dodao i “da su pobunjenici započeli agresiju, a pri tome nisu imali na umu da će hrvatski narod pružiti otpor i stati na stranu pravde ne mareći za vlastiti život”. Svoj govor Gradonačelnik je završio podsjećanjem da se na području Gline predao i tzv. 21. korpus neprijateljske vojske u Vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja”.

Skupu su se obratili i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske te  predsjednik Vijeća za domovinsku sigurnost, general u miru Mladen Markač, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Antun Vidaković, izaslanik Ministra unutarnjih poslova i načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Marko Rašić,  izaslanik ministra branitelja Slavko Muža kao i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

Godišnjicu obilježavanja uveličali su i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić, izaslanik Vojnog ordinarija policijski kapelan vlč. Ivan Blaževac, pomoćnik zapovjednika Antiterorističke jedinice Lučko Mato Bilobrk, zamjenik načelnika PU sisačko-moslavačke s voditeljima službi i načelnicima policijskih postaja, predstavnici Ministarstva obrane, oružanih snaga i Hrvatske vojske, predstavnici pravosuđa, predstavnici Udruge Antiterorističke jedinice Lučko te ostale udruge proizašle iz Domovinskog rata, kao i predstavnici medija te građani Gline.

Okupljeni su se prisjetili tog 26. lipnja 1991. godine, kada su samo nekoliko sati nakon što je Hrvatski sabor donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, srpske paravojne formacije i tzv. Jugoslavenska narodna armija izvršile oružani napad na Policijsku postaju. U tim trenucima prvi oružani otpor velikosrpskom agresoru pružili su hrvatski policajci iz redova aktivnog i pričuvnog sastava Policijske postaje Glina te je tom prilikom poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom, pet policajaca je ranjeno, a nakon zauzimanja policijske postaje, koju su naši policajci hrabro branili, 16 ih je na prijevaru zarobljeno te su odvedeni u kninski logor. Pripadnici srpskih paravojnih postrojba kratko vrijeme su držali zaposjednutom glinsku policijsku postaju, nakon čega su je oslobodili pripadnici ATJ Lučko i Specijalne policije PU Sisačko-moslavačke.

Na kraju svečanog programa, odlukom Predsjednice RH, posthumno je Ordenom reda Nikole Šubića Zrinskog odlikovan Tomislav Rom. Orden je u ime predsjednice bratu poginulog policajca, Matiji Romu, uručio general u miru Mladen Markač.

Ističemo da su prilikom napada na PP Glina i policijske ophodnje, koje su bile raspoređene po gradu, zarobljeni djelatni policajci, zapovjednik PP Ivan Kvakić, Ivan Šantek, Darko Kaurić, Milan Špoljarić i Nikola Škrljac te pričuvni policajci, Slavko Mihalić, Željko Lipak, Ivan Šantek, Marijan Marović, Ivan Horvatić, Slavko Crnković, Zvonko Cvetković, Mato Lisac, Ivan Prajdić, Josip Janković i civil Ivan Lipak. Tijekom tog istog napada ranjeni su policajci Marko Pavlović i Zvonko Plemenčić te trojica pripadnika ATJ Lučko Vlastelinko Mihaljčuk, Ivo Galić i Anto Ćorić.