Polaganjem vijenaca kod masovne grobnice te Svetom misom u kapeli sv. Blaža u Novom Selu Glinskom je 16. kolovoza obilježen blagdan sv. Roka.

U Novom Selu Glinskom, u listopadu 1991. dogodio se drugi po veličini pokolj Hrvata na prostoru Banovine. Selo je to koje je u Domovinskom ratu doživjelo sudbinu sličnu brojnim drugim glinskim selima, razrušeno je i spaljeno, a njegovi stanovnici su protjerani. Blagdan sv. Roka je prilika da se okupe svi oni koji su se nakon rata vratili na svoja ognjišta, ali i oni koji su svoj život izgradili negdje drugdje. Na proslavi blagdana sv. Roka, kojeg slave i kao Dan sela, svima im je dobrodošlicu poželio Nikica Novosel, predsjednik Zavičajnog kluba Novog Sela Glinskog.

„Povodom blagdana sv. Roka polažemo vijence i palimo svijeće te odajemo počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu. Bit će služena i Sveta misa nakon koje smo organizirali domjenak u našem domu. Pripremili smo i malo sportskih sadržaja, mali nogomet na našem igralištu i naravno, nakon svega malo zabave i opuštanja uz grupu Kupska zvona“, rekao je Novosel.

Zajedno s mještanima Novog Sela Glinskog, sv. Roka je slavio i glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević.

„Svim mještanima čestitam današnji dan. Osim proslave, položit ćemo vijence i prisjetit ćemo se poginulih branitelja i civila iz Novog Sela Glinskog. Znademo, nažalost, da je ovdje stradao velik broj civila, a neki još uvijek nisu pronađeni i dan danas se vode kao nestali. Na institucijama je da poduzmu sve moguće kako bi se pronašli oni za kojima još tragamo i kako bi dostojno obilježili njihova posljednja počivališta, kako ovdje u Novom Selu Glinskom, tako i u drugim mjestima“, kazao je Kostanjević.

Na zločin koji se dogodio u Novom Selu Glinskom ovom je prilikom podsjetio i sisačko – moslavački župan Ivo Žinić no izrazio je zadovoljstvo što se u naselju, na nekim pozicijama i aktivnostima, pojavljuje sve više mladih ljudi što je, vjeruje župan, pokretač razvoja.

„Ovo je nekada bilo veliko selo, imalo je puno mladih, školovanih ljudi, selo koje je imalo najviše visokoobrazovanih ljudi. Mnogi od njih su se odselili, žive i rade u obližnjim gradovima ili u nekim drugim dijelovima Hrvatske. No, vjerujem da bi ovo selo moglo opet doživjeti svoj jedan drugačiji procvat. Mještanima Novog Sela Glinskog čestitam njihov dan, blagdan njihovog zaštitnika sv. Roka i želim da ovo selo i sela poput njega ne odumire već da se u njih vrati život, mladi ljudi. Priroda je ondje prekrasna, uvjeti su dobri, ali ostaje ih dodatno poboljšati. Središte Gline nije daleko, infrastruktura je dosta kvalitetna, ali može se i poboljšati. Ova prometnica koja vodi do ovdje nije u lošem stanju, ali može biti puno bolja i trebat će je obnoviti. Vjerujem da je budućnost ovdje itekako optimistična pogotovo zato što možemo vidjeti da se i danas ovdje okupilo mnoštvo mladih ljudi“, ustvrdio je Žinić i na kraju se zahvalio svima koji se trude i pridonose opstojnosti života na ovim prostorima i koji jamče budućnost ovog kraja i ove županije.

Izvor: www.radio-banovina.hr