knj

 

Današnja Knjižnica i čitaonica u Glini, osnovana 1961. godine. obično se povezuje uz rad prethodnih čitaonica i čitaoničkih društava.

1. veljače 1874. godine utemeljena je Čitaonica na čijem je čelu glinski župnik Miroslav Matić, a potpredsjednik glinski prota Marko Slavnić. Pravila su bila odobrena 14. 12. 1874. godine od General komande kao Krajiške zemaljske uprave u Zagrebu.

1881. godine na čelu glinske čitaonice je glinski načelnik Nikola pl. Milić. Godine 1887. osnovano je Društvo narodne čitaonice u Glini, koje je odobrila Kraljevska hrvatsko-slavonsko- dalmatinska zemaljska vlada. Od tog doba svaki stanovnik mjesta Gline može postati njegovim redovitim članom. Čitaonica je uz novine nabavljala i knjige, uglavnom doprinosima svojih članova. U Glini je od 1895. godine djelovalo i Učiteljsko društvo koje je također posjedovalo zbirku pedagoške literature za svoje članove. Uz prosvjetna, postojala su i pjevačka društva, hrvatska i srpska, pa je za pretpostaviti da su i ona skupljala knjige i izgrađivala zbirke. Godine 1923. u Glini je započelo s radom i Srpsko prosvjetno društvo. Kako je Narodna čitaonica djelovala i kakvu je zbirku knjiga posjedovala do II. svjetskog rata, nema značajnijih podataka.

Godine 1961. osnovana je Knjižnica i čitaonica u Glini koja je 1965. ušla u sastav Narodnog sveučilišta kao Kotarska knjižnica. 1968. godine preseljena je u novi prostor i dobiva naziv Narodna biblioteka Glina. Godine 1979. preseljena je u Spomen-dom u kojemu je nastavila s radom kao Narodna knjižnica, ali i dalje u sastavu Narodnog sveučilišta. Osnovana je i bibliobusna služba, koja nikada nije zaživjela. U tom velikom i lijepom prostoru (200 m²) nije dugo ostala jer tu se smješta Muzej Banije, a Knjižnica dobiva drugi, znatno manji prostor u istoj zgradi. Krajem sedamdesetih godina 20. stoljeća Knjižnica je imala više od 1400 članova s fondom od 14000 svezaka knjiga.

U Vojno-redarstvenoj akciji OLUJA 1995.g. Glina i njezina Knjižnica pretrpjeli su značajna razaranja. Zgrada u kojoj je smještena Knjižnica i čitaonica, morala je biti sanirana, a preuređenje je obavljeno uz financijsku potporu Ministarstva obnove, Ministarstva kulture i Grada Gline. 1996. godine vratila se u prvobitni prostor i osnovana je kao samostalna javna ustanova s nazivom Knjižnica i čitaonica Glina.

Obilježavajući prvu godinu od oslobođenja Gline, 6. kolovoza 1996., nakon temeljitog preuređenja, Knjižnica je ponovno započela s radom. Oformljeni su odjel za odrasle, odjel za djecu s igraonicom, odjel za mladež s multimedijom, studijska čitaonica i čitaonica dnevnog tiska. Danas upošljava dvije stručne djelatnice. Kompletan knjižni fond je stručno obrađen, a posudba je automatizirana.

Korisnicima su na raspolaganju novine: Večernji list i časopisi: Bug, Globus, Nacional, Lisa, Gloria, Sensa, Drvo znanja, GEO;

Uvjeti posudbe građe: 3 knjige na 30 dana

Ravnateljica knjižnice i čitaonice:

Suzana Šantek, diplomirana knjižničarka

Djelatnici:

Ivana Bešlić Lukač, pomoćna knjižničarka

Kontakt:

Knjižnica i čitaonica Glina

S. i A. Radića 10

Tel/Fax: 044 882 844

e-mail: kicglina@hi.htnet.hr

OIB: 97609193082

MB: 1226665

Radno vrijeme:

PON,SRI

10.30- 18,00  sati

UTO, ČET, PET

7,30-16,00 sati

PRVA SUBOTA U MJESECU

8,00-12,00 sati