Prošli tjedan, uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te Dana Grada Gline, gradonačelnik Stjepan Kostanjević bio je gost emisije Hrvatima izvan domovine.

O ratnoj prošlosti u Glini razgovarao je urednik Hrvatima izvan domovine gosp. Tomislav Šikić s gradonačelnikom Kostanjevićem.

Gradonačelnik je tom prilikom rekao da je VRO Oluja završila u Gornjem Viduševcu, u Glini, gdje je 8. kolovoza 1995. godine potpisana predaja 21. krajiškog korpusa kada se Hrvatskoj vojsci u sastavu 21. korpusa predalo oko 5.000 vojnika, uz 13 tenkova, 15 teških topova i drugog naoružanja.

O samom početku ratnih zbivanja na ovim područjima, gradonačelnik je naveo događaj od 26. lipnja 1991. godine kada je u ranim jutarnjim satima izvršen napad na PP Glina od strane srbočetnika koji su zajedno s JNA napali hrvatsko stanovništvo te htjeli uspostaviti svoju državu, što im nije uspjelo. Velik broj Hrvata tada je protjeran, a vratio se tek nakon VRO Oluja. Tada su mnogi prepoznali agresiju na Glinu i Hrvatsku, stali u obranu te krenuli u stvaranje Hrvatske vojske.

U vezi samog oslobođenja Gline, gradonačelnik je izjavio da je bio sretan i da kao što je 1991. godine stao u obranu Domovine, tako i danas kao prvi čovjek Grada želi pokrenuti Glinu. Tako se radi na mnogim projektima, kao što je uređenje infrastrukture, a po prvi put osigurani su i besplatni udžbenici za sve osnovnoškolce. Također, istaknuo je tvrtke Viveru i Drvni centar te Kaznionicu u Glini, generatore razvoja Gline, koji zapošljavaju velik broj ljudi.

Na kraju, gradonačelnik se zahvalio gosp. Šikiću i slušateljima Hrvatima izvan domovine, središnjoj emisiji programa Glasa Hrvatske koja prati aktualnosti iz svih područja života iseljene Hrvatske, hrvatskih manjina u europskim državama i Hrvata u Bosni i Hercegovini te obrađuje teme koje na bilo koji način povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku, i pozvao sve zainteresirane da dođu u Glinu, gdje postoje preduvjeti za razvoj ekološke poljoprivrede.

Gost emisije Hrvatima izvan domovine, emisiji slušanoj u svim dijelovima svijeta, bio je i Marin Kaurić, iz Ureda gradonačelnika, koji je govorio o programu obilježavanja Dana grada te glinskoj povijesti. Rekao je da je Glina nepoznata u svijetu i istaknuo kako se Glina kao grad počeo razvijati u 18 stoljeću kada doživljava svoj kulturni i nacionalni procvat. Spomenuo je kako je ovdje službovao Josip Jelačić prije nego je imenovan banom te da je Josip Runjanin baš u Glini skladao himnu, a ove godine se obilježava 170 godina od tog događaja.

Također, istaknuo je kako je cijela Banovina i mjesta kao što su Petrinja, Topusko i Hrvatska Kostajnica bogata poviješću. Povezano s tim, 2015. godine osnovana je i udruga Terrra banalis čiji članovi rade na projektu razvoja Referentnog centra za istraživanje Vojne krajine koji vide Glinu kao jedno od turističkih središta ovog dijela Hrvatske.

Audio zapis gradonačelnikovog gostovanja u Glasu Hrvatske možete poslušati ovdje:

 

Cijelu emisiju možete preslušati na sljedećoj poveznici: Hrvatima izvan Domovine – 1. sat