Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Dana Grada Gline polaganjem vijenaca odana je počast svim poginulim braniteljima koji su svoje živote utkali u obranu Hrvatske.

Naime 6. kolovoza, obljetnicu oslobođenja od srpskog agresora te reintegracije u ustavnopravni sustav Republike Hrvatske Grad Glina slavi kao Dan grada. Obilježavanje Dana grada je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika “Suza”, koji je svečano otkriven prošle godine u prigodi Dana grada. Spomenik je podignut u znak sjećanja na 392 hrvatska branitelja i civila s glinskog područja, poginula u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine. Upravo njima, ali i svim ostalim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima, na ovom su mjestu, počast cvijećem i svijećama odala brojna izaslanstva; obitelji poginulih hrvatskih branitelja, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić kao izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, izaslanik Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga RH, zamjenik načelnika GSOSRH, general pukovnik Drago Matanović, izaslanik MUP-a i PU sisačko-moslavačke Zvonimir Grgić, izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije predvođeno zamjenicom župana Anitom Sinjeri Ibrišević, izaslanstvo Grada Gline predvođeno gradonačelnikom Stjepanom Kostanjevićem, predstavnici vojske, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnici političkih stranaka.

Gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević prisjetio se veličanstvene vojno-redarstvene operacije Oluja koja je prije 21 godinu i Glini donijela slobodu te označila završetak Domovinskog rata na ovom području. No, kako je rekao, posljedice ratnih zbivanja i danas su vidljive u gradu Glini, ali i na širem području Banovine. „Glina u svom razvoju očekuje pomoć države. Kao grad koji je stradao u ratu, Glina zaslužuje pažnju državnog vrha s obzirom na veliku žrtvu koju su stanovnici ovog područja podnijeli tijekom rata i u progonstvu“, dodao je gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević.

Obilježavanje Dana grada Gline nastavljeno je svečanom sjednicom u Hrvatskom domu. Poznato je kako je Glina grad hrvatske himne. Naime, predaja kaže kako je upravo u Glini prvi put zasvirana i prema Runjaninovim notama otpjevana Mihanovićeva Hrvatska domovina, Lijepa naša. 170 godina kasnije od tog povijesnog događaja, na svečanoj sjednici, himnu je otpjevao Zbor Kvirin iz Siska, a povijesti svog grada se na svečanoj sjednici prisjetio i predsjednik Gradskog vijeća Stjepan Grudenić.

Obilježavanje Dana grada Gline nastavljeno Svetom misom u Župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka, dok se na prostoru iza zgrade Gradske uprave mogla razgledati izložba vojnih vozila, naoružanja i opreme.